hirdetés
2019. szeptember. 21., szombat - Máté, Mirella.

Ágy melletti artériás vérgáz-, elektrolit-, laktát- és prokalcitonin-meghatározás a sürgősségi gyermekgyógyászatban

A point of care testing (POCT) az ágy melletti vizsgálatokat jelölő kifejezés, melyeket általában kritikus állapotú betegeknél végeznek az intenzív osztályon, a sürgősségi osztályon, a műtőben, a kórházba szállítás előtt vagy a mentőszállítás közben. A gyermekbetegek ellátása során különösen káros az a késedelem, ami a laboratóriumi eredményekre való várakozás  miatt következik be. A gyors döntéshozatal és a haladéktalan kezelés csökkentheti a sürgősségi osztályon töltött időt, ezen keresztül pedig költségmegtakarítást eredményezhet.

hirdetés

A sürgősségi gyermekgyógyászati gyakorlatban gyakran végzett vizsgálat az ágy melletti dextrózmeghatározás, artériás vérgázanalízis, a sav-bázis státusz felmérése, az elektrolitok és hematokrit meghatározása. Az eredmények 2 percen belül rendelkezésre állnak, és a vizsgálathoz csak egy egyszerű kézi berendezés szükséges. POCT formájában ezen kívül az alábbi paraméterek mérhetők: laktát, gyulladásos markerek (pl. C-reaktív protein és prokalcitonin), véralvadási vizsgálatok, troponin-T, gyógyszerprofil (abúzus gyanújakor, különösen serdülőknél), vizelet tesztcsíkvizsgálata cukor kimutatására, ketontestek stb.

Az igények kielégítésére többféle kézi berendezést is kifejlesztettek, ezek közé tartozik az iSTAT vagy a STAT Profile Critical Care Xpress. Az elemzéshez mindössze 2-3 csepp vérre van szükség.

 

Artériás vérgáz

Az artériás vérgázanalízis (ABG, arterial blood gas) fontos vizsgálat a sürgősségi gyermekgyógyászati gyakorlatban. Az ABG felvilágosítást nyújt a szöveti oxigenizációs státuszról, a légzőfunkciók megfelelő voltáról és a sav-bázis egyensúly zavarairól. A vizsgálat során mért paraméterek: pH, parciális széndioxid-nyomás, a vér oxigén- és bikarbonátszintje. Ezen kívül a POCT eszköz segítségével meghatározható a hematokrit, elektrolitok (ezen belül nátrium, kálium és ionizált kalcium), tejsav, oxihemoglobin, karboxihemoglobin és methemoglobin.

Az oxigenizáció és ventiláció fontos paraméter a sürgősségi állapotú betegek kezelésében. Számos vizsgálat igazolta, hogy a hypoxaemia mértékét gyakran még a tapasztalt gyermekgyógyászok is alábecsülik. Az ABG ágy melletti meghatározása ezért alapvető szerepet játszik a fenyegető légzési elégtelenség felismerésében, illetve az oxigénterápia és mesterséges lélegeztetés javallatának felállításában. A légzési zavarok első jeleként fellépő hipoxia ágy melletti ABG meghatározással kimutatható. Bár az eredmények alapján nem különíthetők el egymástól a dyspnoe pulmonális és nem-pulmonális okai a sürgősségi osztályon, a lelet igen jól jelzi előre az intenzív osztályos felvétel szükségességét és a mortalitást.

A sürgősségi osztályos gyakorlatban gyakran találkozunk súlyos metabolikus eltérésekkel, például metabolikus acidózissal vagy alkalózissal. Súlyos acidózisban (pH<7,20) nagy valószínűséggel fordul elő a myocardialis funkció károsodása, szívritmuszavarok, hipotenzió, tüdő-oedema és hyperkalaemia. A sürgősségi gyermekgyógyászatban gyakori kórkép az akut gastroenteritis (AGE), melyben az acidózis korai kimutatása segítséget nyújt a gyermekgyógyásznak az agresszív folyadékpótlásra szoruló betegek azonosítására.

Az ABG eredménye alapján már az ágy mellett elkülöníthető a pszichogén hiperventiláció, így elkerülhető a szükségtelen invazív kivizsgálás.

 

Laktát

A laktátszint a szöveti szinten bekövetkezett károsodások egyik legkoraibb markere. A nem megfelelő oxigénellátottság következtében beinduló anaerob metabolizmus nyomán a tejsav felhalmozódik a szövetekben. A sürgősségi osztályos gyakorlatban laktátacidózishoz vezető gyakori állapot a bármely okból fellépő hypoxaemia, a súlyos anaemia és a sokk. A laktátacidózis mögött álló ok megszüntetését követően a máj a felhalmozódott tejsavat képes bikarbonáttá bontani, amik korrigálja a metabolikus acidózist. Súlyos májelégtelenségben szenvedő gyermekeknél a laktátmetabolizmus zavara is laktátacidózishoz vezethet. A tejsav szintjét a vérzés indirekt markerének is tekintik, mivel a vérzés következtében károsodik a szöveti perfúzió. Amennyiben a sokkos állapotot már a korai stádiumban (szisztémás gyulladásos válasz szindróma [SIRS, systemic inflammatory response Syndrome]) sikerül felismerni, így elejét vehetjük a létfontosságú szervek irreverzibilis károsodásának.

A laktátszint ágy melletti meghatározása nemcsak a prognózis felmérésében nyújt segítséget már a kórházi felvétel előtt, illetve a sürgősségi osztályon, hanem a morbiditás és mortalitás csökkentése érdekében megtervezhetők a megfelelő beavatkozások.

 

Elektrolitok

Az elektrolitzavarok mélyrehatóan befolyásolják a szívizom, a központi idegrendszer, az izomrendszer és a gasztrointesztinális traktus működését. Az elektrolitzavarok azonnali felismerésével és rendezésével csökkenthető a morbiditás és mortalitás.

A POCT a beteg egészségügyi intézménybe történő szállítása közben is jó szolgálatot tesz, hiszen a gyorsan kézhez kapott eredmények birtokában könnyebben biztosítható a beteg túlélése az egészségügyi intézménybe való megérkezésig. Ez különösen a szérumelektrolitok, köztük a kálium és kalcium vonatkozásában igaz. Az elektrolitzavarok szívritmuszavarokhoz vezethetnek, ami akár végzetes is lehet szállítás közben.

 

Prokalcitonin

A gyulladás a gyermekgyógyászati medicina központi problémája. A megfelelő kezeléshez alapvetően fontos a gyulladás gyors és megbízható kórismézése, legyen akár vírusos, akár bakteriális eredetű. Ez annál is inkább lényeges, mert a nem kezelt fertőzés szepszisbe torkollhat, melynek halálozási aránya igen magas. Gyulladásos markerként jelenleg a leukocyták számát és megoszlását, a C-reaktív proteint (CRP), a prokalcitonint (PCT), valamint az interleukin- (IL) 6-ot és IL-8-at használják. A PCT a gyulladás korai és megbízható markere. A PCT előnye a régebbi gyulladásos markerekkel szemben, hogy igen specifikus a bakteriális infekciókra, a fertőzés bekövetkezte után gyorsan (6 órán belül) megemelkedik, a fertőzés immunkontrollját követően gyorsan csökkent, illetve szoros összefüggést mutat a betegség súlyosságával.

A szérum-PCT féléletideje 25−30 óra. Normális körülmények között a keringő szint nem éri el a 0,10 ng/ml-t, mely jóval a szokványos laboratóriumi tesztek kimutathatósági küszöbe alatt marad. Szisztémás infekciókban a PCT-szint akár 100 μg/l értékig is emelkedhet. Egy multicentrikus vizsgálatban a prokacitinint és a CRP-t hasonlították össze az invazív bakteriális fertőzések korai diagnosztikájában lázas csecsemőknél, és azt találták, hogy a PCT specifikusabb a láz virális vagy bakteriális etiológiájának differenciálásában, miközben a két módszer szenzitivitása nem sokban különbözik egymástól. A PCT-meghatározás minden gyermekgyógyászati életkorban megfelelő információkat nyújt a bakteriális infekció súlyosságáról. A neonatális mortalitás jelentős tényezője a neonatális szepszis. A kutatások azt igazolták, hogy a PCT a CRP-nél pontosabban jelzi a korai és késői kezdetű szepszis fennállását.

A prokalcitonin az egyik olyan biomarker, mely hatékonyan alkalmazható a sürgősségi állapotok ágy melletti diagnosztikájában a bakteriális fertőzések kórismézésére, illetve az antibiotikumterápia megkezdéséről vagy abbahagyásáról szóló döntés meghozatalára.

 

Következtetések

A POCT előnye a hagyományos laboratóriumi vizsgálómódszerekhez képest, hogy rövidebb időn belül rendelkezésre áll az eredmény, ami elősegíti a korai döntéshozatalt, illetve az elektrolitok, a laktát és a vérgázok gyors korrekcióját. Ezzel együtt rövidül a sürgősségi osztályon töltött idő, ami a beteg és az orvos számára kisebb kényelmetlenséget, illetve nagyobb költségmegtakarítást eredményez.

Forrás: Batra P, et al. Bedside ABG, electrolytes, lactate and procalcitonin in emergency pediatrics. Int J Crit Illn Inj Sci. 2014;4:247−252.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Mondhattok bármit, hogy ki miért landolt az akut betegellátásban, vagy akár a sürgősségi betegellátásban, de a választ mindannyian tudjuk: A Vészhelyzet című tévésorozat sodorta a mi generációnk tekintélyes részét erre a pályára.

Hús  //  Alimento

Kedves növényevő embertársaink rendszeresen felhívják a figyelmemet arra a tényre, hogy a WHO szerint a húsevés a mindmeghalás egyik fontos oka, nevezetesen is rákot kelt.