2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ágy melletti artériás vérgáz-, elektrolit-, laktát- és prokalcitonin-meghatározás a sürgősségi gyermekgyógyászatban

A point of care testing (POCT) az ágy melletti vizsgálatokat jelölő kifejezés, melyeket általában kritikus állapotú betegeknél végeznek az intenzív osztályon, a sürgősségi osztályon, a műtőben, a kórházba szállítás előtt vagy a mentőszállítás közben. A gyermekbetegek ellátása során különösen káros az a késedelem, ami a laboratóriumi eredményekre való várakozás  miatt következik be. A gyors döntéshozatal és a haladéktalan kezelés csökkentheti a sürgősségi osztályon töltött időt, ezen keresztül pedig költségmegtakarítást eredményezhet.

hirdetés

A sürgősségi gyermekgyógyászati gyakorlatban gyakran végzett vizsgálat az ágy melletti dextrózmeghatározás, artériás vérgázanalízis, a sav-bázis státusz felmérése, az elektrolitok és hematokrit meghatározása. Az eredmények 2 percen belül rendelkezésre állnak, és a vizsgálathoz csak egy egyszerű kézi berendezés szükséges. POCT formájában ezen kívül az alábbi paraméterek mérhetők: laktát, gyulladásos markerek (pl. C-reaktív protein és prokalcitonin), véralvadási vizsgálatok, troponin-T, gyógyszerprofil (abúzus gyanújakor, különösen serdülőknél), vizelet tesztcsíkvizsgálata cukor kimutatására, ketontestek stb.

Az igények kielégítésére többféle kézi berendezést is kifejlesztettek, ezek közé tartozik az iSTAT vagy a STAT Profile Critical Care Xpress. Az elemzéshez mindössze 2-3 csepp vérre van szükség.

 

Artériás vérgáz

Az artériás vérgázanalízis (ABG, arterial blood gas) fontos vizsgálat a sürgősségi gyermekgyógyászati gyakorlatban. Az ABG felvilágosítást nyújt a szöveti oxigenizációs státuszról, a légzőfunkciók megfelelő voltáról és a sav-bázis egyensúly zavarairól. A vizsgálat során mért paraméterek: pH, parciális széndioxid-nyomás, a vér oxigén- és bikarbonátszintje. Ezen kívül a POCT eszköz segítségével meghatározható a hematokrit, elektrolitok (ezen belül nátrium, kálium és ionizált kalcium), tejsav, oxihemoglobin, karboxihemoglobin és methemoglobin.

Az oxigenizáció és ventiláció fontos paraméter a sürgősségi állapotú betegek kezelésében. Számos vizsgálat igazolta, hogy a hypoxaemia mértékét gyakran még a tapasztalt gyermekgyógyászok is alábecsülik. Az ABG ágy melletti meghatározása ezért alapvető szerepet játszik a fenyegető légzési elégtelenség felismerésében, illetve az oxigénterápia és mesterséges lélegeztetés javallatának felállításában. A légzési zavarok első jeleként fellépő hipoxia ágy melletti ABG meghatározással kimutatható. Bár az eredmények alapján nem különíthetők el egymástól a dyspnoe pulmonális és nem-pulmonális okai a sürgősségi osztályon, a lelet igen jól jelzi előre az intenzív osztályos felvétel szükségességét és a mortalitást.

A sürgősségi osztályos gyakorlatban gyakran találkozunk súlyos metabolikus eltérésekkel, például metabolikus acidózissal vagy alkalózissal. Súlyos acidózisban (pH<7,20) nagy valószínűséggel fordul elő a myocardialis funkció károsodása, szívritmuszavarok, hipotenzió, tüdő-oedema és hyperkalaemia. A sürgősségi gyermekgyógyászatban gyakori kórkép az akut gastroenteritis (AGE), melyben az acidózis korai kimutatása segítséget nyújt a gyermekgyógyásznak az agresszív folyadékpótlásra szoruló betegek azonosítására.

Az ABG eredménye alapján már az ágy mellett elkülöníthető a pszichogén hiperventiláció, így elkerülhető a szükségtelen invazív kivizsgálás.

 

Laktát

A laktátszint a szöveti szinten bekövetkezett károsodások egyik legkoraibb markere. A nem megfelelő oxigénellátottság következtében beinduló anaerob metabolizmus nyomán a tejsav felhalmozódik a szövetekben. A sürgősségi osztályos gyakorlatban laktátacidózishoz vezető gyakori állapot a bármely okból fellépő hypoxaemia, a súlyos anaemia és a sokk. A laktátacidózis mögött álló ok megszüntetését követően a máj a felhalmozódott tejsavat képes bikarbonáttá bontani, amik korrigálja a metabolikus acidózist. Súlyos májelégtelenségben szenvedő gyermekeknél a laktátmetabolizmus zavara is laktátacidózishoz vezethet. A tejsav szintjét a vérzés indirekt markerének is tekintik, mivel a vérzés következtében károsodik a szöveti perfúzió. Amennyiben a sokkos állapotot már a korai stádiumban (szisztémás gyulladásos válasz szindróma [SIRS, systemic inflammatory response Syndrome]) sikerül felismerni, így elejét vehetjük a létfontosságú szervek irreverzibilis károsodásának.

A laktátszint ágy melletti meghatározása nemcsak a prognózis felmérésében nyújt segítséget már a kórházi felvétel előtt, illetve a sürgősségi osztályon, hanem a morbiditás és mortalitás csökkentése érdekében megtervezhetők a megfelelő beavatkozások.

 

Elektrolitok

Az elektrolitzavarok mélyrehatóan befolyásolják a szívizom, a központi idegrendszer, az izomrendszer és a gasztrointesztinális traktus működését. Az elektrolitzavarok azonnali felismerésével és rendezésével csökkenthető a morbiditás és mortalitás.

A POCT a beteg egészségügyi intézménybe történő szállítása közben is jó szolgálatot tesz, hiszen a gyorsan kézhez kapott eredmények birtokában könnyebben biztosítható a beteg túlélése az egészségügyi intézménybe való megérkezésig. Ez különösen a szérumelektrolitok, köztük a kálium és kalcium vonatkozásában igaz. Az elektrolitzavarok szívritmuszavarokhoz vezethetnek, ami akár végzetes is lehet szállítás közben.

 

Prokalcitonin

A gyulladás a gyermekgyógyászati medicina központi problémája. A megfelelő kezeléshez alapvetően fontos a gyulladás gyors és megbízható kórismézése, legyen akár vírusos, akár bakteriális eredetű. Ez annál is inkább lényeges, mert a nem kezelt fertőzés szepszisbe torkollhat, melynek halálozási aránya igen magas. Gyulladásos markerként jelenleg a leukocyták számát és megoszlását, a C-reaktív proteint (CRP), a prokalcitonint (PCT), valamint az interleukin- (IL) 6-ot és IL-8-at használják. A PCT a gyulladás korai és megbízható markere. A PCT előnye a régebbi gyulladásos markerekkel szemben, hogy igen specifikus a bakteriális infekciókra, a fertőzés bekövetkezte után gyorsan (6 órán belül) megemelkedik, a fertőzés immunkontrollját követően gyorsan csökkent, illetve szoros összefüggést mutat a betegség súlyosságával.

A szérum-PCT féléletideje 25−30 óra. Normális körülmények között a keringő szint nem éri el a 0,10 ng/ml-t, mely jóval a szokványos laboratóriumi tesztek kimutathatósági küszöbe alatt marad. Szisztémás infekciókban a PCT-szint akár 100 μg/l értékig is emelkedhet. Egy multicentrikus vizsgálatban a prokacitinint és a CRP-t hasonlították össze az invazív bakteriális fertőzések korai diagnosztikájában lázas csecsemőknél, és azt találták, hogy a PCT specifikusabb a láz virális vagy bakteriális etiológiájának differenciálásában, miközben a két módszer szenzitivitása nem sokban különbözik egymástól. A PCT-meghatározás minden gyermekgyógyászati életkorban megfelelő információkat nyújt a bakteriális infekció súlyosságáról. A neonatális mortalitás jelentős tényezője a neonatális szepszis. A kutatások azt igazolták, hogy a PCT a CRP-nél pontosabban jelzi a korai és késői kezdetű szepszis fennállását.

A prokalcitonin az egyik olyan biomarker, mely hatékonyan alkalmazható a sürgősségi állapotok ágy melletti diagnosztikájában a bakteriális fertőzések kórismézésére, illetve az antibiotikumterápia megkezdéséről vagy abbahagyásáról szóló döntés meghozatalára.

 

Következtetések

A POCT előnye a hagyományos laboratóriumi vizsgálómódszerekhez képest, hogy rövidebb időn belül rendelkezésre áll az eredmény, ami elősegíti a korai döntéshozatalt, illetve az elektrolitok, a laktát és a vérgázok gyors korrekcióját. Ezzel együtt rövidül a sürgősségi osztályon töltött idő, ami a beteg és az orvos számára kisebb kényelmetlenséget, illetve nagyobb költségmegtakarítást eredményez.

Forrás: Batra P, et al. Bedside ABG, electrolytes, lactate and procalcitonin in emergency pediatrics. Int J Crit Illn Inj Sci. 2014;4:247−252.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!