hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Szegeden fejlesztik az orvosok távollátását

Szegeden közel 860 millió forintból fejlesztenek olyan alkalmazásokat, amelyekkel az orvosok akkor is követhetik a betegek állapotát, ha azok nincsenek a közelükben – írja a Délmagyar.

A telemedicina-kutatások során 4-6 hónapos miniprojektekben valódi orvosi problémákra keresnek informatikai megoldásokat. Olyanokat, amelyekkel kiválthatók a rutinszerű orvosi ellenőrzések.

– Elsősorban mobiltelefonos fejlesztésekben gondolkodunk, hiszen ez a jövő, sőt a jelen, mivel az emberek fele ma már okostelefont használ. Ezt az eszközt akár a problémák megoldásának szolgálatába is lehet állítani – idézik Bari Ferencet, az SZTE Orvosi Informatikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárát. Ő példaként említette a családtervezést: a mobil jelez, amikor az ovuláció bekövetkezik, a terhességi teszt eredménye az orvosnak ezzel elküldhető, a várandósság során pedig a súlygyarapodást a védőnő követni tudja anélkül, hogy látná a kismamát. A baba biztonsága érdekében a légzésfigyelőt is össze lehet kötni a mentőállomással vagy az ügyelettel... – olvasható a delmagyar.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés