hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Légszennyezés: második helyen állunk

Ha népességszámra lebontjuk, akkor Kína után, éppen hogy lemaradva a másodikak vagyunk a globális listán – hangzott el az ATV-n.

A szállópor okozta korai elhalálozásról szóló statisztikákra Harmat Ádám, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének, a World Wildlife Fund magyarországi szervezetének projektmenedzsere hívta fel a figyelmet az ATV-ben. A jelentést arra a becslésre alapozzák, hogy a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut egy adott országban milyen arányban tulajdonítható a szennyezett levegőnek. Eszerint Kínában egymillióból 953,7 elhalálozás köthető a rossz levegőhöz, Magyarországon pedig 937,6, amivel az európai OECD országok között elsők lettünk. Érdekesség, hogy még a közismerten szennyezett levegőjű Indiát is lehagytuk ebben az adatsorban.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint Magyarországon csak a PM2,5-részecskeszennyezés miatt évente 12 800 ember hal meg – ez a szám egész Európára kivetítve 430 ezer fő. Ennél is nagyobb probléma, hogy a légszennyezés által okozott megbetegedések száma nagyságrendekkel nagyobb, mint az elhalálozásoké.

Lukács András, a Levegő munkacsoport elnökének elmondása szerint a szemétégetések állnak a háttérben, kiváltképp most, hogy beléptünk a fűtési szezonba. Az emberek mindennel tüzelnek, és szó szerint halálos méreg jön ki a kályhákból és kéményekből. Ráadásul ez még jogsértő is, teszi hozzá a szakértő, hiszen otthon nem szabad égetni, csak az olyan hulladékégető művekben, ahol megfelelő szűrőberendezések állnak rendelkezésre.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés