hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Csökkentenék a légszennyezést és a halálozást

A kormány kiemelten kezeli a magyar emberek egészségének javítását, így a népbetegségeket okozó rossz szokások, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezés visszaszorítására, de leginkább a levegő szennyezettségének a javítására törekszik – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Tiszta Levegő Párbeszéd című konferencián.

Az államtitkár a légszennyezettségről kifejtette, hogy ez a probléma okozza a legtöbb idő előtti halálozást, csak az Európai Gazdasági Térségben évente 600 ezer ember korai halálozásáért felel. Magyarországon mintegy 8-14 ezerre becsülik a légszennyezettséggel összefüggő halálozásokat. A légszennyezettség csökkentésénél fontos szerepet tölt be a környezet- és az egészségtudatosság növelése is. A környezettudatos szemléletre nevelés eszközei közül az államtitkár példaként említette az Európai Mobilitási hetet és az autómentes napot.

V. Németh Zsolt arra is rámutatott, hogy az egyes szennyező anyagok vonatkozásában az iparhoz és a közlekedéshez képest a háztartási szektor kibocsátása a legjelentősebb, ez főként Magyarországra jellemző. A kialakult helyzet javítására indította el a tárca a Fűts okosan! című kampányt, amelyben bemutatják a lakosságnak a szilárd tüzelőanyagok használatából eredő környezeti és egészségügyi hatásokat, kockázatokat és tanácsot adnak a környezetbarát fűtési módokról is. V. Németh Zsolt úgy fogalmazott: "Magyarország levegő minősége az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően javult, de az EU több tagállamához hasonlóan a levegő minősége minden eddigi erőfeszítés ellenére Magyarországon sem felel meg még az összes előírt határértéknek, így további intézkedésekre van szükség." Arra is felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezettség nem lokális probléma, ugyanis az európai lakosság 95 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásánál szennyezettebb környezetben. Éppen ezért a légszennyezettség csökkentéséhez nemzetközi és nemzeti koordinált intézkedésekre van szükség.

Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának főigazgatója arról számolt be, hogy az EB az európai légszennyezettség javítása és a légszennyezettségből eredő korai halálozások visszaszorítása érdekében indította el a Tiszta Levegő Párbeszédet. A kezdeményezés egyebek mellett a környezetvédelem érdekében tett tagállami jó gyakorlatok megismerésére szolgál – mondta. A főigazgató hozzátette: a párbeszéd célja, hogy a légszennyezettséghez köthető halálozások száma, ami jelenleg eléri a 400 ezret Európában, 2030-ra a felére csökkenjen.

A rendezvénysorozatot eddig Írországban és Luxemburg szervezték meg, a harmadik állomás pedig Magyarország volt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink