hirdetés
2019. április. 22., hétfő - Csilla, Noémi.
hirdetés

Nő az invázivabb prosztatarákok aránya

Ma már több férfi jelentkezik magasabb fokozatú, invázívabb prosztatarákkal, melyeket ráadásul tünetmentes, kezdeti formában nem is lehet szűréssel kimutatni, írja az OTSZ Online.

hirdetés

Az urológusok már 2012-es ajánlások után megjósolták, hogy fokozatosan növekedni fog az egyre magasabb Gleason-értékkel rendelkező prosztatarákok aránya, ugyanígy egyre emelkedni fog a betegek átlagos PSA értéke is. Egy mostani tanulmányban összehasonlították az ajánlások óta eltelt évek adatait a 2012 előtti adatokkal. Dr. Thomas Ahlering (University of California, Irvine) és munkatársai a European Association of Urology (EAU) 2018-as kongresszusán számoltak be az eredményekről. Dr. Ahlering a Medscape Medical News-nak elmondta, hogy „a nagy kockázatú megbetegedés gyógyítása már erősen korlátozott, és akármit csinálunk, már nem lehet a beteget meggyógyítani, tehát a jó válasz a korai diagnózis. Ha a vizsgálatunk adatai pontosak, akkor a legfontosabb teendő a még intenzívebb szűrés elindítása”.

A USPSTF 2017-ben modernizálta ajánlásait: PSA szűrés 55 és 69 éves kor között egyénileg javasolható, de 70 éves kor fölött már nem javasolt a PSA-alapú szűrővizsgálat. Hain van Poppel urológus professzor (University of Leuven, Belgium) viszont a skandináv államokban igen intenzíven használják a PSA szűrést, onnan vannak a legpontosabb adatok. „A szűréssel drámaian csökkenthető a prosztatarákos halálozás, nincs más út”. Az amerikai PLCO vizsgálatban eredetileg úgy találták, hogy a PSA szűrés nem befolyásolja a halálozást, de ez a megállapítás azóta már megdőlt: a formailag szűrésben nem részesülő csoportba került betegek is elmennek az orvosukhoz, PSA-t csináltattak, kezelést kaptak, és ezért úgy tűnt, mintha a két csoport mortalitása azonos lenne.

A legújabb európai ERSPC vizsgálat adatai szerint a szűréssel 31%-ról 25%-ra csökken a prosztatarákos mortalitás kockázata, míg a PLCO vizsgálatban 32%-ról 27%-ra való csökkenést igazoltak. 

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés