hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A prosztatarák a partnert is megbetegíti

Az előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiak partnereire nehezedő terhekkel ritkán foglalkoznak a szakemberek, holott egy friss vizsgálat szerint a betegség a partnerek fele esetében egészségügyi problémát is okoz, jelentették be az urológusok európai szervezetének konferenciáján.

Az előrehaladott prosztatarákban szenvedők partnerei úgy érzik, párjuk betegsége az ő egészségüket is aláássa, közölték dán kutatók a European Association of Urology jelenleg Koppenhágában zajló konferenciáján. A Jeanne Avlastenok nővér és Peter Østergren urológus (Herlev and Gentofte University Hospital) által vezetett kutatás részeként fókuszcsoportos vizsgálatban és interjúk segítségével tárták fel a stressz miatt kialakult fizikai és érzelmi problémákat a partnerek körében. Mint kiderült: az előrehaladott prosztatarákban szenvedők partnerei szorongással küzdenek és izoláltnak érzik magukat, továbbá aggódnak a szerepcsere miatt, ami férjük betegségének előrehaladása kapcsán az életükben egyre inkább bekövetkezik.

A prosztatarák a leggyakoribb férfiakat érintő tumoros megbetegedés; áttétes formáit gyakran nehéz vagy lehetetlen meggyógyítani. A kezelésben gyakran használt androgén deprivációs terápia (ADT) lassítja a tumornövekedést, azonban az általa kiváltott tesztoszteronszint-csökkenés számos mellékhatást eredményez (pl. krónikus fáradtság, gyengeség, a szexuális vágy elvesztése). A prosztataráknak és kezelésének a férfiakra gyakorolt hatásait széles körben tanulmányozták, azonban szinte egyetlen vizsgálat sem foglakozott eddig azzal, hogy mindennek milyen következményei vannak a partnerekre nézve, mondják a dán kutatók. Az Avlastenok és Østergren által vezetett vizsgálatban olyan prosztatarák miatt kezelt férfiak partnereivel dolgoztak együtt, akik az egyetemi kórházban a vázizomzat megtartását célzó edzésprogramban vettek részt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A fókuszcsoportos vizsgálatban és az interjúk során kialakított támogató környezetben a partnerek (n=56 fő) elmondták, hogyan befolyásolja a rák férjük és saját életüket. A partnerek 46%-a számolt be arról, hogy férjük rákja a saját egészségi állapotukat is jelentősen rontotta. Sok partner egyre növekvő mértékű szociális izolációt él meg, miközben férjüket a betegség és a kezelés hatásai miatt kialakuló fáradtság megakadályozza a közösségi, családi életben való részvételben. Ennek során nemcsak a pár közös részvétele válik lehetetlenné, de a partner maga sem tud társadalmi életet élni, és fokozatosan – holott egyre nagyobb szükség lenne rá – a kapott társadalmi támogatás is lecsökken.

A partnereket aggodalommal tölti el a párkapcsolatban és a háztartásban betöltött szerepük változása is: ahogy a férfiak egyre kevésbé képesek korábbi feladataikat teljesíteni, azok egyre inkább a nőkre hárulnak. Professzionális segítséget a megkérdezettek nemcsak az esetleges anyagi problémák miatt, de azért sem vesznek igénybe, mert az annak beismerésével járna, hogy a férfi már nem képes nagyobb erőkifejtést igénylő munkára. Mint kiderült: valamennyi partner retteg attól, hogy a betegségprogresszió során férjüknek szignifikáns mértékű fájdalmat kell majd elviselnie.

A kutatók kifejtik: kis esetszámú vizsgálatuk csak a probléma feltárásának kezdő lépését jelenti; további vizsgálatok kellenek annak kidolgozásához, milyen módszerekkel lehet a prosztatarákos betegek és partnereik fizikai és érzelmi terhelését egyaránt csökkenti.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink