hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A tumorellenes kezelés erősítheti a tumorokat

A kemoterápia és más rákellenes kezelési formák a betegség megszüntetése helyett agresszív tumornövekedést is kiválthatnak, írja a Science hírportálja. A hivatkozott tanulmány, ami a Journal of Experimental Medicine-ben jelent meg, a gyulladásos válasz kiváltását jelöli meg okként, és lehetséges ellenszert is javasol.

A Science írása (Cancer treatments can make tumors stronger) leszögezi: a felfedezés, miszerint a kemoterápia és más rákellenes kezelési formák a betegség megszüntetése helyett agresszív tumornövekedést is kiválthatnak, nem jelenti azt, hogy a betegeknek abba kellene hagyniuk a terápiát, a Journal of Experimental Medicine tanulmánya amellett, hogy beszámol: a citotoxikus kezelés a betegség progresszióját eredményezheti, egy új terápiás célpontra is felhívja a figyelmet.

Megan L. Sulciner és munkatársainak vizsgálata (Resolvins suppress tumor growth and enhance cancer therapy) szerint bár a rákellenes kezelés egyes tumorsejteket megölve csökkenti a tumorméretet, ezzel egyidőben az elhalt tumorsejtek törmeléke gyulladást válthat ki, ami viszont a tumor növekedését eredményezi. Ezáltal a konvencionális rákellenes kezelés törvényszerűen dupla élű kardként funkcionál, teszik hozzá a szerzők, akik vizsgálatukban kimutatják, hogy a tumorsejttörmelék tumornövekedést serkentő hatása ellensúlyozható rezolvinokkal.

Mint azt a Nature egy összefoglaló tanulmánya kifejti: a szervezet saját, omega-3-zsírsavakból szintetizálódó rezolvinjai az akut gyulladás rezolúcióját szolgálják (Charles N. Serhan: Pro-resolving lipid mediators are leads for resolution physiology); míg Sulciner és munkatársai állatkísérletekben mutatták ki, hogy a kívülről adagolt rezolvinok a makrofágok fagozitózisát serkentve sok különféle tumortípus esetén elősegítik a tumorellenes kezelés által létrehozott sejttörmelék eltakarítását, ezáltal a citotoxikus rákellenes terápiák kiegészítőivé válhatnak.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_netsay'>netsay / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Az, hogy a rákellenes kezelés dupla élű kard lehet, már 1956 óta tudjuk, amikor kimutatták, hogy a sugárkezelés által kiváltott tumoros sejthalál tumornövekedést eredményezhet (Révész-jelenség). Azóta az is kiderült, hogy a besugárzás és a kemoterápia „citokin-vihart” hoz létre a tumorstrómában, amikoris tumornövekedést elősegítő citokinek termelődnek. Sulciner és munkatársai állatkísérletekben most azt mutatták ki, hogy kemoterápiával vagy célzott terápiával elölt tumorsejtek törmeléke drasztikus mértékben elősegíti a tumornövekedést olyan állatok szervezetében, amelyekben kevés élő tumoros sejt is van (az állatmodellbe a tumortörmelékkel együtt olyan kevés élő tumorsejtet is bejuttattak, ami egyébként nem eredményezett volna tumorkialakulást). Mivel a tumortörmelék elősegítette a tumoros sejtek túlélését és növekedését, a szerzők szerint további igazolást nyert, hogy a kemoterápia és a célzott terápia direkt módon hozzájárul a tumorprogresszióhoz és –relapszushoz.

A különböző kemoterápiás (cisplatin, vincristin, gemcitabin, docetaxel) és célzott terápiás szerek (erlotinib, cetuximab) által létrehozott tumoros sejttörmelék a makrofágok gyulladásos citokintermelését serkentve segítette a tumornövekedést számos különböző tumorsejt (pl. lymphoma, human squamous cell carcinoma, pankreász adenocarcinoma, prosztata carcinoma) esetén, a rezolvinok pedig a gyulladás befejeződését elősegítve akadályozták a tumorigenezist. A szerzők kifejtik: a jelenlegi gyulladásgátló rákellenes terápiák a gyulladást elősegítő mediátorok (pl. citokinek, prosztaglandinok) gátlására fókuszálnak, azonban terápiás hatékonyságuk limitált.

A rezolvinok (RvD1, RvD2, RvE1)10 000-szer kisebb dózisban is kiváltják gyulladáscsökkentő hatásukat, mint szubsztrátjaik, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), vagy az egyéb nem-szteroid gyulladásgátló szerek. A preklinikai vizsgálatok tanúsága szerint a rezolvinok alkalmasak lehetnek a rákellenes kezelésekre általában jellemző korlátolt hatékonyság javítására. A rákellenes kezelések tumornövekedést elősegítő hatását a tumoros sejttörmelék, illetve az apoptotikus sejtek felszínén lévő foszfatidil-szerin (PS) elleni antitestekkel is ellensúlyozni lehetett, azonban a makrofágok fagocitózisát serkentő rezolvinok különleges előnyét jelenti, hogy endogén molekulák. A tumorellenes kezelés új mechanizmusát jelentő rezolvinokat a gyulladás nem toxikus gátlószereiként már klinikai vizsgálatokban is tesztelik neurodegeneratív betegségekben, ekcémában, keratoconjunctivitis sicca-ban.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés