hirdetés
2019. március. 24., vasárnap - Gábor, Karina.
hirdetés

Egyre több az STD

Ismét meredeken emelkedik a szexuális úton terjedő fertőző betegségekkel diagnosztizáltak száma – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

hirdetés

Tavaly novemberben az ország területéről 62 szifiliszmegbetegedést jelentettek, ami egynegyedével haladta meg az októberi értéket, és 75 százalékkal több az elmúlt év novemberi adatnál. Az esetek háromnegyedét a fővárosból jelentették. Vidéken nyolc megyében észleltek megbetegedést, a legtöbbet (5) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adataiból, amelyeket a Magyar Nemzet ismertet.

Az OEK szerint 2016 novemberében ugyanannyi gonorrhoeát diagnosztizáltak, mint októberben, illetve mint az elmúlt év novemberében. A fertőzések több mint felét (56 százalék) Budapestről jelentették. A regisztrált gonorrhoeaesetek száma a fővároson kívül Borsod-Abaúj-Zemplén (9) és Pest (9) megyében volt a legmagasabb. Hosszú távon azonban a gonorrhoea esetében is drámai emelkedés mutatható ki: a központ 2010–2014-re vonatkozó összesített jelentéséből kiderül, hogy már évek óta masszívan nő a nemi betegek száma. Míg 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteget jelentettek, addig ez négy évvel később már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedés.

Vajda Miklós szülész-nőgyógyász az aggasztó adatok kapcsán a lapnak kijelentette: leginkább az az oka annak, hogy emelkedik ezeknek a fertőző betegségeknek a száma, hogy szexuálisan szabadosabbak az emberek, romlanak a társas kapcsolatok, egyre több a válás, és a fiatalok is egyre korábban kezdik a szexuális életet. Mindezek hozzák magukkal a magasabb esetszámokat. A teljes lakosságra vetítve még mindig ritka, hogy valakit szifilisszel, gonorrhoeával, hepatitis C-vel diagnosztizálnak, azonban a HPV-val való átfertőzöttség egyre magasabb.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés