hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egyre több az STD

Ismét meredeken emelkedik a szexuális úton terjedő fertőző betegségekkel diagnosztizáltak száma – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Tavaly novemberben az ország területéről 62 szifiliszmegbetegedést jelentettek, ami egynegyedével haladta meg az októberi értéket, és 75 százalékkal több az elmúlt év novemberi adatnál. Az esetek háromnegyedét a fővárosból jelentették. Vidéken nyolc megyében észleltek megbetegedést, a legtöbbet (5) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adataiból, amelyeket a Magyar Nemzet ismertet.

Az OEK szerint 2016 novemberében ugyanannyi gonorrhoeát diagnosztizáltak, mint októberben, illetve mint az elmúlt év novemberében. A fertőzések több mint felét (56 százalék) Budapestről jelentették. A regisztrált gonorrhoeaesetek száma a fővároson kívül Borsod-Abaúj-Zemplén (9) és Pest (9) megyében volt a legmagasabb. Hosszú távon azonban a gonorrhoea esetében is drámai emelkedés mutatható ki: a központ 2010–2014-re vonatkozó összesített jelentéséből kiderül, hogy már évek óta masszívan nő a nemi betegek száma. Míg 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteget jelentettek, addig ez négy évvel később már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedés.

Vajda Miklós szülész-nőgyógyász az aggasztó adatok kapcsán a lapnak kijelentette: leginkább az az oka annak, hogy emelkedik ezeknek a fertőző betegségeknek a száma, hogy szexuálisan szabadosabbak az emberek, romlanak a társas kapcsolatok, egyre több a válás, és a fiatalok is egyre korábban kezdik a szexuális életet. Mindezek hozzák magukkal a magasabb esetszámokat. A teljes lakosságra vetítve még mindig ritka, hogy valakit szifilisszel, gonorrhoeával, hepatitis C-vel diagnosztizálnak, azonban a HPV-val való átfertőzöttség egyre magasabb.

 

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés