hirdetés
2024. szeptember. 18., szerda - Diána.
hirdetés

Új Covid-variáns: jöhet az XEC?

Európában egy új, XEC nevű Covid-változat kezdett terjedni, és a szakértők szerint hamarosan domináns törzzsé válhat, írja a PharmaOnline.

– Hazánkban április-május végén jelent meg a koronavírus nagy fertőzőképességgel bíró FLIRT variánsa, bár a WHO 2024 június végi összefoglalója szerint továbbra is az Omicron JN.1 alvariánsa okozza a legtöbb megbetegedést – ismerteti dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere. Míg azonban más légúti megbetegedések, mint például az influenza, tipikusan az őszi-téli, illetve a kora tavaszi hónapokban fordulnak elő, a koronavírus különböző variánsai bármely évszakban támadhatnak. Növekvő számú légúti megbetegedésekre (influenza, koronavírus, RSV) mégis elsősorban az iskolakezdéssel, a nagyobb tömegek zárt terekbe történő visszaszorulásával, illetve az idő hűvösebbre fordulásával számíthatunk.

A lap az az Independent nyomán a Pénzcentrumot idézve a többi közt azt írja: egy új, XEC nevű Covid-változat kezdett gyorsabban terjedni Európában, és a szakértők szerint hamarosan domináns törzzsé válhat. Az omikron variáns egyik alvonalának alfajaként azonosított XEC-et először júniusban észlelték Berlinben. A kutatók augusztusban azt jósolták, hogy ennek a variánsnak néhány hét és néhány hónap közötti időre van szüksége a gyorsabb terjedéshez.

Az XEC az omikron két korábbi alváltozatának, a KS.1.1-nek (FLiRT) és a KP.3.3-nak (FLuQE) a hibridje. Mindkét alváltozat a vírus tüskefehérjéjében bekövetkezett mutációkkal rendelkezik, amelyek hatékonyabbá teszik a kötődést az emberi sejtekhez. Eddig 27 országból, köztük európai államokból és Kínából származó több mint 500 mintában azonosították az XEC-et. Szlovéniában augusztusban az esetminták több mint 10 százaléka tartalmazta ezt a változatot. 

A teljes információ

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés