hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Vartus: Nincs Nagy Testvér az e-health-ben

A legérzékenyebb személyes adatokat csak a kezelő szakorvos láthatja majd az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, az ügyfélnek ezeket nem kell külön letiltania, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos, Vartus Gergely.

Vartus Gergely jelezte, hogy nincs felettes kezelője az adatoknak.

„Nincs Nagy Testvér a rendszeren, a szenzitív adatokat anonimizált módon lehet kutatási vagy ágazati célra hasznosítani. Az első és legfontosabb: mindenkinek az e-egészségügyi adatának a biztonsága. Arra nincs lehetőség, hogy egy központi helyen egy központi szem mindenkiről mindent lásson. Szó sincs, nem is lehet ilyenről.”

„A jogszabály úgy rendelkezik és ezért úgy vannak beállítani, hogy a két legszenzitívebb területen, a pszichiátria és a bőr- és nemibeteg gondozói ellátás adatai nem minden felhasználó számára hozzáférhetőek, ezt külön tiltani nem kell.”

A konzíliumok, orvosok közötti belső levelezések nem kerülnek a rendszerbe, azt viszont az ügyfél láthatja, hogy ki mikor nézte meg az adatait, így kiszűrhető az esetleges jogosulatlan adatmegtekintés. A november 1-jén induló és fokozatosan töltődő rendszer a fölösleges vizsgálatokat és a többszörös gyógyszerkiváltást is megelőzi, tette hozzá Vartus Gergely.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink