hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

EESZT a betegek szempontjából

Egyelőre azonban meglehetősen sok kérdőjel mutatkozik a rendszer működésével kapcsolatban, véli a TisztességesAdatkezelés.hu.

Az Állami Egészségügyi ellátó Központ (ÁEEK) betegek számára készült adatvédelmi tájékoztatójából leginkább annyit lehet megtudni, a polgárok hiába tesznek bármit is, az adatokat az állam akkor is megszerzi, és azt mindhalálig (néha csak 30-50 évig) megőrzi. Teljesen felesleges bármilyen tiltakozásban, (ön)korlátozásban reménykedni, mert az állam úgyis azt tesz, amit csak akar és punktum. Ebből a tájékoztatásból aztán semmi sem derül ki arról, hogy a polgároknak mit kellene tenniük, ha élni akarnak a jogaikkal. Magukra vessenek, ha nem találják ki a weboldal működését, nem tanulmányozzák át figyelmesen a törvény szövegét.

Az orvosi szoftverek úgy működnek, mintha a betegek hozzájárulásukat adták volna a teljes adatmennyiségben való keresgéléshez. Holott ez egyáltalán nem igaz, mert hozzájárulni csak ahhoz lehet, amiről az állapolgárt előzetesen tájékoztatták és adtak a számára esélyt, hogy kinyilvánítsa a szándékait. Elfogadhatatlan az a megközelítés, hogy a tízmillió ember számára alapértelemzésként be van állítva a (szinte) korlátlan adatelérés, majd pedig arra apellálnak a felhasználók, hogy a betegek ezzel a hozzájárulásukat megadták volna. Ez egyáltalán nem igaz. Az ÁEEK adta meg magának (az orvosoknak) a hozzjárulást, nem pedig a betegek.

A TisztességesAdatkezelés.hu készített ezért egy alternatív tájékoztatót, amelyet a weboldalról bárki letölthet és elolvashat.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!