hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

EESZT: lesznek bajok?

A 24.hu szerint egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem fog zökkenőmentesen működni novembertől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a 24.hu-nak azt mondta, nem lát esélyt arra, hogy november elsejével üzemszerűen és országosan működni kezdjen az EESZT. Dr. Selmeczi Kamill úgy látja, nem az egészségügyi dolgozók részéről van gond, a késedelem központi eredetű.

Az orvos elmondta, 70 ezer szolgáltató jelentkezett már be és indította el a csatlakozási kérelmét az EESZT rendszeréhez az eKapu honlapon, de sokuknak még várniuk kell az engedélyeztetésre. Ráadásul a csatlakozási procedúra elég bonyolult, sok orvosnak segítségre van szüksége hozzá. A csatlakozásnak két feltétele van: az e-személyi kiváltása (ami ingyenes és az egészségügyi dolgozóknak – állítólag – soron kívüli ügyintézést biztosítanak az okmányirodák), illetve egy, az EESZT rendszer működésének alapos ismeretéről szóló vizsga. Utóbbival még az elnök is adós, de úgy hallotta, az online tudáspróba fél óránál nem vesz többet el az elfoglalt orvosok életéből.

Sokan azt gondolnák, hogy a rendelők jelentős részének nincs megfelelő informatikai felszereltsége ahhoz, hogy egy ekkora rendszerrel elboldoguljon. Márpedig Selmeczi Kamill szerint a háziorvosok jelenleg is olyan szoftverrel dolgoznak, amivel rá tudnak csatlakozni a most működő rendszerre, akár még régebbi típusú számítógéppel is. Eleve folyamatos adatszolgáltatói kötelességük van a biztosító felé. Szerinte a gondot a szélessávú internet esetleges hiánya jelentheti, főképp a kisebb településen. Ezt a problémát eléggé nagyvonalúan kezeli az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a minisztérium is – tette hozzá.

Az azonban megnyugtató az elnök szerint, hogy 2019-ig még marad a papír alapú receptkiadás, mert bármilyen probléma is adódik november 1-je után, ez biztosítja a folyamatos ellátást.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója azt mondta, az átlagos informatikai tudással rendelkező kollégáinak is nagy nehézséget fog okozni a rendszerhez való csatlakozás, ezért ésszerűnek tartanák a csatlakozási határidő kitolását.

Egy másik, névtelenséget kérő orvos arról panaszkodott a 24.hu-nak, hogy csak hosszas küzdelmek után sikerült csatlakoznia az EESZT-hez, pedig hetekig intenzíven foglalkozott vele. Hússzor kellett nekifutni a tanúsítvány letöltésének, mire végre sikerült. Az EESZT-hez való csatlakozásról harminc oldalas kezelési útmutatót kaptak, de a dokumentum nem jelentett túl nagy segítséget. Csak a lényeg nincs beleírva, azonosítók, mi mit jelent, mit kell használni. Az sincs benne, hogyan kell felvenni a helyettes orvosokat.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!