hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Surányi: Egy százalékos adóemeléssel növelhetnék...

Ha Magyarország egykulcsos adót működtet, akkor soha nem lesz pénz arra, hogy az állami túlsúlyú egészségügyben és oktatásban tisztességes béreket tudjanak adni – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Surányi György.

„Kétségtelen tény, hogy az elmúlt két évben a gazdaság növekedése tekintélyes. Ebben az évben valószínűleg közelebb lesz az 5 százalékhoz, mint a 4,5-hez. Ezzel a régión belül egy jó átlagos teljesítményt nyújt a magyar gazdaság.” Ugyanakkor azt is látni, hogy a magyar társadalom életszínvonalán van mit behozni.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke nem ért egyet azzal, hogy 9 százalék legyen a személyi jövedelmi adó, mert szerinte az egykulcsos adó önmagában káros. Surányi György arról is szólt, hogy bár a verseny híve a munkaerőpiacon is, nem ért egyet a Munka Törvénykönyvének módosításával.

A bérek kapcsán megjegyezte, hogy ha Magyarország egykulcsos adót működtet, akkor soha nem lesz pénz arra, hogy az állami túlsúlyú egészségügyben és oktatásban tisztességes béreket tudjanak adni. Az az 1 százalék, amivel csökkentették a személyi jövedelmi adót, teljesen célszerűtlen, ezzel szemben, ha 1 százalékkal növelték volna azt, akkor 50 százalékkal lehetne emelni az összes pedagógus, vagy egészségügyi dolgozó bérét.

Surányi a munkaerőpiacon is a verseny híve, személyesen megtapasztalta, hogy a rugalmatlan, túlcentralizált munkaerőpiacnak milyen súlyos következményei vannak. Magyarországon messze túlmentek azon a ponton, ami ízlésének még elfogadható. „Magyarországon a munkavállalók olyan mértékben kiszolgáltatottak a munkaadóknak, olyan mértékben nincs egyensúly a két fél között, a törvények olyan fokon egyoldalúak, ami tulajdonképpen roppant káros” – vélekedett a volt jegybank elnök.

A teljes beszélgetés az atv.hu-n

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink