hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Éger az orvosi bérről és az újraválasztásról

Egyre inkább összetorlódik a bértábla, és béremelkedésnek 2019-ben sincs nyoma – nyilatkozta az orvosi kamara elnöke a Zoom.hu-nak.

„Velünk senki sem folytatott tárgyalást, egyeztetés nem történt. A hírekről kizárólag a média útján értesülök. Ezek a hírek viszont egyáltalán nem szólnak az orvosokról, ami több, mint tragikus” – így kommentálta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt a hírt, amely szerint 72 százalékos béremelés várható az egészségügyben, igaz, Kásler Miklós az erről szóló bejelentéskor nem említette az orvosok fizetését.

Éger felhívta a figyelmet, a szakdolgozók és az orvosok tekintetében 2018-ban és 2019-ben is kompenzálatlan marad az egyébként nagy mértékben növekedő minimálbéremelés következménye.

A Zoom.hu kérdésére, miként értékeli azt, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportból kiválik az “Újratervezés” nevű formáció azzal a céllal, hogy őt leváltsa, úgy reagált: „Különböző csapatok kampányolnak bizonyos általuk fontosnak tartott ügyekben. Mivel mához egy évre tartjuk a kamarai tisztújítás országos fordulóját, így nem csoda, hogy az Újratervezés próbálkozik, ilyen a világ, ez természetes és jogszerű. A kritikáikra azonban nem tudok reagálni, mert velem nem osztják meg, nem tudom, mi a mondandójuk lényege.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi törvényi állapot szerint ő nem is indulhat újra, hiszen a második ciklusát tölti, tehát nem újraválasztható. Van azonban egy törvénytervezet a parlament előtt, ami ezen változtatna. Aláhúzta, hogy ezt nem ő találta ki, hanem a három egészségügyi kamara közösen indítványozta. A szervezeteken belül ugyanis számos fontos tisztségre egész egyszerűen nincs utánpótlás, ezért a kamarák közösen kérik a jogalkotót, hogy a második ciklust már kitöltött vezetők újra választhatók legyenek. Ezt a tervezetet azonban még nem fogadták el. Arra a kérdésünkre, ha elfogadnák, újra indulna-e, azt válaszolta, ez távoli időpont, a kérdés még nyitott.

További részletek

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink