hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Reform nélkül semmit nem ér a béremelés

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakszervezetek és szakértők egyelőre erős fenntartásokkal kezelik Kásler Miklós béremelésről szóló bejelentését.

Nem néhány év múlva kellene a jelentősebb ütemet véghezvinni, hanem azonnal. Ez tehát akár egy jó hír is lehetne, ha az érdemi mértékű béremelés január 1-től kezdődne, amikortól várhatóan a minimálbér és a szakmai bérminimum emelkedik Magyarországon. Rögtön 30 százalékkal kellene indítani, vagy annál magasabb összeggel, ezen kívül későbbre kellene tolni a kisebb arányokat. A valódi hatás attól is függ, hogy más ágazatokban mi történik majd, mert ha ott továbbra is emelkednek a bérek, az egészségügyi dolgozók helyzete ezentúl sem közelít majd a többiekéhez, és marad az elvándorlás – mondta a Zoom.hu-nak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője.

Természetesen örülünk, hogy emelés történik, mert eddig a védőnők mindig kimaradtak. Azonban régóta szeretnénk, ha csatlakozhatnának a szakdolgozói bértáblához is, ezen belül könnyen meg lehetne valósítani a nyolc százalékot. Ennek híján viszont jóval bonyolultabb, nem tudjuk, hogyan kerül majd bele a fizetésekbe. A védőnők ugyanis közalkalmazotti bértábla alapján kapják a bérüket, méghozzá a szakmai bérminimumot, azaz 180.500 forintot”– mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Akkora a baj az ágazatban, hogy fordítva kellene csinálni: azonnal 30 százalékkal kellene kezdeni, hogy aki még az országban van, az ne menjen külföldre, vagy ne igazoljon át a magánegészségügybe. Utána kellene a kisebb emeléseket elvégezni. Ez egyértelmű szándékot jelezne, nem pedig arra utalna, hogy azért emelnek nagyot négy év múlva, mert választások közelednek” – foglalja össze az eddig elhangzottakat Lénárd Rita belgyógyász főorvos.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport egyik vezetője szerint ugyanakkor az egyik legfontosabb, hogy úgy tűnik, a szakdolgozók, valamint a nem szakirányú végzettségű, de az egészségügyben dolgozók is kapnak emelést. Ezen a területen ugyanis óriási a hátrány, itt többek között az informatikusokra, rendszergazdákra kell gondolni, akikkel évek óta nem foglalkoztak.

Hozzátette, számára nem teljesen egyértelmű, hogy az emelés az orvosokat is érinti-e majd. De ha még így is lesz – az ő szempontjukból nézve a helyzetet – a növelés mellé teljes reformra és az egészségügyi ágazat szerkezetének átalakítására is szükség lenne. E nélkül szerinte semmit sem ér az emelés.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink