hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Prioritások katasztrófahelyzet esetén

Pesti Imre  fővárosi kormánymegbízott szerint nyilvánvaló, hogy a későbbiekben esetleg hirtelen fellépő és jelentősebb orvoshiány esetében elsődlegesen az akut betegeket kell ellátni.

Bár a rezidensek átmenetileg fel­függesztették az orvosi felmondólevelek „élesítését”, csak idő kérdése, hogy kiderüljön, milyen eredményre vezetnek a kormányzattal folyó bértárgyalások.
A po­ten­ciá­lis veszély kapcsán a miniszterelnök korábban kijelentette, beteg ember nem maradhat ellátás nélkül, a megyékben pedig létrejöttek az egészségügyi védelmi bizottságok. Ezeket mindenütt a kormánymegbízott vezeti.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott a Magyar Hírlappal közölte: jelenleg is dolgoznak az esetleges vészhelyzet elhárításához szükséges forgatókönyvön. Egyébként azt, hogy január 1-jétől a katasztrófavédelem a kormányhivatalok feladata lett, Pesti ésszerű lépésnek tartja, mert „az önkormányzati vezetőket kevéssé lehetett volna rávenni, hogy megfelelő aktivitással képviseljék a kormány érdekeit”.

Pesti Imre szerint nyilvánvaló, hogy a későbbiekben esetleg hirtelen fellépő és jelentősebb orvoshiány esetében elsődlegesen az akut betegeket kell ellátni. Fontosnak tartja az ellátások „szortírozását”, azaz a halaszthatatlan esetek – baleseti és intenzív ellátás, szülészet – leválasztását a többiről, prioritásuk biztosítását. Ebben – mint mondta – néhány kórházat kell kijelölni, a „flottának” pedig véleménye szerint a sürgősségi központok lehetnek majd a „zászlóshajói”. Emellett biztosítani kell azoknak a krónikus betegeknek a gyógyítását is, akik hosszabb ideje folyamatos kezelést kapnak, ilyenek például a daganatos betegséggel küzdő pácien­sek. A többi eset ellátása szerinte a kialakuló helyzet függvénye.

A kormánymegbízott szerint szükséghelyzetben semmiképp nem csorbulhat a mentés, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a szolgálat munkáját akár a védelmi bizottság felügyelje majd.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink