hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Felmondási krízis: Rácz Jenő prevenciót ajánl

Mindenkit óvnék attól, hogy olyan helyzetbe manőverezze magát, ahonnan nincs visszaút – mondta a kórházszövetség elnöke az ATV-ben.

Rácz Jenő, akinek veszprémi kórházáról úgy tudni, hogy az orvosok 70%-a ott már borítékolta a felmondását, e számban kételkedett.  A veszprémi kórházban nagyjából 250 orvos dolgozik, mondta, akiknek 10%-a vezető beosztású, az ő esetükben a felmondás nehezen értelmezhető. Ugyancsak tíz százalékuk nyugdíjas, több, mint tíz százalékuk pedig vállalkozásban dolgozik, magyarázta az igazgató.

Persze ettől függetlenül a történetet nem szabad elbagatellizálni – mondta az ATV-nek –, mert ha csak tíz orvos él a felmondás lehetőségével, az már önmagában is megbéníthatja egy intézmény működését, tette hozzá Rácz Jenő.

Mindenesetre a megfelelő forgatókönyvvel fel kell készülni, ugyanakkor nem kellene odáig eljutni, mint Szlovákia, ahol katasztrófahelyzet állt elő az orvoshiány miatt – figyelmeztetett a kórházszövetség elnöke. Ebben az esetben nem csak az ellátás sérülne, hanem a munkavállalók és a munkáltatók is olyan helyzetbe kerülnének, „amit sebek nélkül már nem lehet visszacsinálni” – fogalmazott Rácz, aki szerint az egészségügyet ugyanúgy meg kell óvni a „lánglelkű forradalmároktól”, mint azoktól, akik olyan ad hoc ötletekkel állnak elő, amelyek veszélyeztetik az ellátórendszer működését.

 

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink