hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Orvosszövetség követeli a honi rabszolgaság eltörlését

Az unió orvosszervezeteihez támogatásért, az Európai Bírósághoz pedig jogorvoslatért fordul a Magyar Orvosok Szövetsége a hadiegészségügyi igazgatás parttalan kiterjesztése miatt – tudatja dr. Bélteczki János elnök a Fakoosz honlapján.

A szervezet arra hivatkozva igyekszik elérni a  szilveszter előtt a vízközműtörvény-javaslatba csomagolt igazgatási szabályok módosítását, hogy az az esetleges katasztrófahelyzeteken kívül is korlátlan hatalmat ad a kormánynak az egészségügyi dolgozók felett. 

Jogi érvelésük szerint az egészségügyi válsághelyzet definíciójából adódik, hogy egészségügyi válsághelyzetté lehet minősíteni egy olyan helyzetet, amikor is az egészségügyi dolgozók tömegesen élni szeretnének az egészségügyi tevékenység végzéséről szóló 2003.évi LXXXIV. törvényben (Eütevtv.) szabályozott azon jogukkal, hogy nem vállalnak önként további túlmunkát azon túl, amire a törvény alapján kötelezhetőek. Vagy élni kívánnának azzal a jogukkal, hogy megszüntetik a munkaviszonyukat vagy közalkalmazotti jogviszonyukat, vagy nem kötnek a továbbiakban olyan, számukra hátrányos közreműködői szerződéseket, amelyek gyakorlatilag rabszolgákká teszik az orvosokat.

Nyilvánvaló az is, hogy a szlovák orvosok példáját követni kívánó magyar orvosok elleni kormányzati lépésként került sor az Eütv. mostani módosítására. Hiszen, ha az orvosok tömegesen felmondanának, vagy nem vállalnának önként a kötelező mértéken felül túlmunkát, akkor kialakulna az abban körülírt egészségügyi válsághelyzet. Ha egy ilyen helyzetet az illetékes szervek (védelmi bizottság, kormány) egészségügyi válsághelyzetté minősíthetnek, s a törvény erejénél fogva alkalmazzák a katasztrófa­ egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat, akkor a jogaik gyakorlásában korlátozott orvosokat lényegében „rabszolgaként" rendelhetik ki az ország bármely pontjára.

Gyakorlatilag – összegzi  a helyzetet a MOSZ jogi állásfoglalása – a kormány vagy/és a munkáltatók hibás gazdasági intézkedéseinek vagy mulasztásainak, vagy az orvosok tömeges felmondása, vagy korlátozott mértékű túlmunka-vállalása következtében kialakuló „egészségügyi válsághelyzet" esetére a kormány a parlament többségének támogatásával jogot formált arra, hogy gyakorlatilag határozatlan ideig a katasztrófa-egészségügyi ellátás kivételes szabályait alkalmazhassa, ha akarja, és ezzel állandósítsa az orvosok kiszolgáltatott helyzetét, „rabszolgasorba" taszítását.

(forrás: Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ))
hirdetés

Könyveink