hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Büntető feljelentést is tettek a kamara ellen

MOK: Égert megerősítették, a felügyelő bizottság lemondott (FRISSÍTVE: kamarai tanulságok...)

Minősített többséggel tartotta tisztségében Éger István elnököt és az elnökséget a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati országos küldött-közgyűlése, amelyen okafogyottá vált a felügyelő bizottság elnökének és egy tagjának leváltása, miután a testület lemondott. A bizottság büntetőfeljelentést tett, a küldöttgyűlés pedig egy hónapon belül újra összeül, hogy új felügyelő bizottságot válasszon.

A Magyar Orvosi Kamara február 15-ére összehívott országos küldött-közgyűlésének hivatalos napirendjén az elnök, az elnökség, a felügyelő bizottság elnöke és a bizottság egy tagjának visszahívása, valamint az alapszabály módosítása szerepelt. (Mint azt korábban megírtuk, előbbieket a felügyelő bizottság, utóbbiakat más küldöttek kérésére vették napirendre.) Ezt a menetrendet írta felül az a váratlan fordulat, hogy miután a küldöttek nem óhajtottak beszélni a felügyelő bizottság kamarát elmarasztaló beszámolójáról, a testület alelnöke, Major László bejelentette a bizottság lemondását.

Bár a felügyelő bizottság által a múlt szombatra összehívott orvosgyűlés azt javasolta az orvosoknak, hogy akkor is vegyenek részt a rendezvényen, ha nem küldöttek, ezt legfeljebb ötvenen szerették volna megtenni, és ezt a küldöttek megakadályozták: több mint 70 százalékuk zárt ülést rendelt el a Dürer Rendezvényházban megtartott küldöttgyűlésen, kizárva a rendezvényről saját tagjait. Nem engedték be a gyűlésre egyébként azokat az fb-tagokat sem, akik nem küldöttek, és nem vették napirendre azt a Papp Magor budapesti küldöttől, a Rezidens Szövetség korábbi elnökétől származó javaslatot sem, hogy a küldöttgyűlés „oszlassa fel önmagát”, s a választásokat követően kezdődjék teljes tisztújítás a kamarában.

Mint azt a küldöttgyűlést követő sajtótájékoztatón Éger István elnök elmondta: minősített többséggel erősítették meg pozíciójában őt és az elnökség minden egyes tagját. Az elnök olvasatában a mai nappal lezárult a kamarában a tisztulási folyamat, az utóbbi időben ugyanis számos kedvezőtlen hír jelent meg a kamaráról „a felügyelő bizottság nem tényeken alapuló és idő előtt megszellőztetett jelentése miatt”. Mindez az elnök szerint nagyon rossz színben tüntette fel a köztestületet, amit hosszú idő lesz megváltoztatni. Éger István tájékoztatása szerint döntés született a tagdíjakról is: eszerint 2013. január 1-jétől máig 1700, 2014. február 16-tól pedig havi 2300 forint a tagdíj.

Mindez azt jelenti, hogy az eddig beszedett többlet sorsát rendezni kell – azt, hogy visszakapják-e a tagok a pénzt, az elnök szerint a következő napokban az erre jogosult testületek fogják eldönteni

Kérdésekre válaszolva Éger István nem tartotta összeférhetetlennek, hogy ő volt a levezető elnök annál a napirendi pontnál, amikor saját leváltásáról szavaztak. Az adatvédelmi kifogásokkal szemben bejelentette, hogy a biztosítónak átadott adatok olyan közérdekű adatok voltak, amelyek az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatal honlapján is megtalálhatók, a továbbiakban azonban már csak az aktuális taglétszámot közlik majd a biztosítóval. Azt is közölte, hogy a kamarában két olyan szerv van, amelynek kiemelten fontos a függetlensége: az etikai és a belső ellenőrzéssel foglalkozó felügyelő bizottságok. Az elnök szerint azonban alapszabálysértő volt a kamara gazdálkodását kifogásoló felügyelő bizottság tevékenysége, mert a nyilvánosság helyett először azokat kellett volna a kifogásokról tájékoztatni, akik érintettek.  Ezt cáfolta később – ugyancsak rögtönzött sajtótájékoztatót tartva – Bánki Magdolna, a lemondott felügyelő bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott: az elnök nem mond igazat; nem adtak számukra lehetőséget a tájékoztatásra.

Lemondásukat az elnök asszony azzal indokolta, hogy február elsejei határozatuknak megfelelően megtették a büntetőfeljelentést a kamara ellen, így a testület elvégezte munkáját. Éger István elnök örömmel áll minden vizsgálat elé – közölte, megerősítve azt a korábban lapunknak tett nyilatkozatát, hogy minden egyes forinttal el tudnak számolni.

A felügyelő bizottság lemondása miatt a MOK egyébként 30 napon belül újabb küldöttgyűlés összehívására kényszerül. Hogy pontosan milyen napirendekkel, ma azonban még kérdés. Információink szerint a kamara munkájával elégedetlenek ugyanis úgy gondolják, hogy „nincs veszve semmi”. Az elkövetkező időszakban országjárásba kezdenek, s a tagság 10 százalékának aláírását összegyűjtve igyekeznek visszahívni a most megerősített elnököt.

FRISSÍTÉS (2014.02.19. 17:27): A MOK hivatalban maradt elnöksége ma közleményt adott ki, amelyben a nyilvánosság számára megfogalmazza, hogy mit szűrt le az elmúlt hetek, illetve küldöttgyűlés eseményeiből. A közlemény elérhető a kamar honlapján.

cimkék

hirdetés

Könyveink