hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Vizsgálatot kezdeményez a Magyar Orvosi Kamaránál Balog Zoltán

Lépett a humánerőforrás miniszter: a szaktárca egészségügyért felelős államtitkársága arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az  Emberi Erőforrások Minisztériuma indokoltnak tartja a vizsgálat megindítását a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK). 

Mint az a MedicalOnline-hoz eljuttatott szűkszavú közleményből kiderül: „a MOK Felügyelő Bizottsága kérelemmel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához a Magyar Orvosi Kamaránál a Bizottság által vélt működési és gazdálkodási problémák kapcsán. A tárca erről részletes tájékoztatást küldött az Állami Számvevőszéknek és a Miniszterelnökségnek, jelezve, hogy indokoltnak tartja a vizsgálat megindítását.”  Így most a Miniszterelnökségen van a döntés sora, ugyanis a számvevőszéket ők kérhetik fel egy konkrét vizsgálat lefolytatására.

A szaktárca megnyilatkozására azt követően került sor, hogy mint azt lapunk megírtaa MOK Országos Felügyelő Bizottsága február 8-ára összehívta a köztestület országos küldött-közgyűlését, amelyen kezdeményezik Éger István elnök és a kamara elnökségének visszahívását „a MOK törvényes működésére vonatkozó szabályok megszegése és a számviteli-pénzügyi gazdálkodás átláthatósága kapcsán tapasztalt szabálytalanságok következtében”.

A megyei elnököket tömörítő Területi Szervezetek Tanácsát (TESZT) viszont az elnök hívta össze január 22-ére, s ezt követően az elnökség február 15-ére „írta ki” az országos küldött-közgyűlést, amelyen a felügyelő bizottság elnökének visszahívását (is) kezdeményezik

Az ügyben csütörtökön felügyelőbiztos kinevezését kezdeményezte a Magyar Orvosi Kamara Országos Felügyelő Bizottsága az emberi erőforrások miniszterénél, ma pedig a legújabb fejleményként Bánki Magdolna, a felügyelő bizottság elnöke azzal állt elő a köztévében, hogy az adatvédelmi hatóság reagált a felügyelő bizottság megkeresésére. Vélhetően ez volt az a momentum, amely lépésre sarkallta a szaktárcát, s jelezték a Miniszterelnökségnek, maguk is indokoltnak tartják a vizsgálatot.

Az adatvédelmi hatóság állásfoglalása szerint ugyanis a MOK – a csoportos élet- és balesetbiztosítások kötésekor, amikor a tagok adatai egy külföldi biztosító mannheimi szerverére kerültek  –  megsértette az érintettek személyes adatok védelmével kapcsolatos jogait. Bánki Magdolna a MedicalOnline-nak ezt azzal egészítette ki: a hivatal felszólította a MOK-ot, hogy vegye fel a kapcsolatot a szerződésben érintettekkel, s szerezze be személyes hozzájárulásukat. A felügyelő bizottság elnöke szerint az orvosok a történtek miatt bírósághoz fordulhatnak. Mint vélekedett, „felmerül a jogosulatlan hasznonszerzés lehetősége, továbbá felmerül az a kérdés is, vajon mindezt nem súlyosbítja-e, hogy a biztosítási szerződés után járó jutalék abba a kft.-be került, aminek ellenőrzését a kamara elnöke nem engedélyezte”. Bánki Magdolna megfogalmazása szerint „áruba bocsátották az adatainkat, abból a kft-ből pedig eltűnt a pénz”.

Lapunk reggel megkérdezte a külföldön tartózkodó Éger Istvánt, a kamara elnökét is, aki a többi közt azt közölte szerkesztőségünkkel, nem hiszi, hogy hibát követtek volna el azzal, hogy több mint 40 ezer embernek biztosítási szolgáltatása van olyan áron, amit csak annak többszöröséért kaphattak volna meg. Ezt az eltelt három év bőven visszaigazolta – mondta, azt is jelezve, sokaknak segítettek ezzel. Éger István állítja: mindeddig nem vettek kézhez az adatvédelmi hatóságtól olyan kifogást, amelyről a felügyelő bizottság elnöke beszámolt. Ha azonban bármilyen hibát találnak, azt természetesen korrigálják majd.

 

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink