hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Kevesebben várnak, de nem mindegy hol

Szeptemberben 27149 beteg volt a kórházi várólistákon, a sor eszerint 350 fővel csökkent augusztushoz és 1600-zal júliushoz képest, írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint továbbra is szürkehályog-műtétre várnak a legtöbben. Szeptemberben csaknem minden harmadik beteg – 10 316 fő – várt átlagosan 98 napot a szemműtétjére. Ugyanakkor az adatok szerint 2013-hoz képest harmadára csökkent ezeknél a műtéteknél a várakozási idő, a térdprotézisműtéteknél pedig négy év alatt több mint 440 nappal kell kevesebbet a várólistán tölteniük a betegeknek – írja a Világgazdaság.

Míg a budapesti X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a várólistán szereplő 433 betegnek átlagosan 74 napot kell várnia szürkehályog-műtétre, addig a Kanizsai Dorottya Kórház több mint 500 betege 231 napos várakozással számolhat. A legtürelmesebbeknek a gerincstabilizáló műtétre, térdprotézisműtétre és csípőprotézis-műtétre várakozóknak kell lenniük. Utóbbira 305 napot, előbbiekre pedig 350 napnál is többet kell várni. Ugyanakkor a NEAK adatai szerint két hónap alatt a gerincdeformitás-műtéteknél csaknem száz nappal csökkent az átlagos várakozási idő. A legtöbbet a Pécsi Tudományegyetemen kell várniuk a betegeknek, több mint 560 napot, miközben a Békés Megyei Központi Kórházban lényegében nincs várólista ennél a műtétnél.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink