hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Rövidebb várólisták, hosszabb várakozás

Az elmúlt egy évben a számok alapján megtorpant az a javulás, ami 2013-tól jellemező volt a várólistákra, írja a Magyar Nemzet.

Hosszú távon igen szép eredményeket produkáltak az intézmények; a 2013-as mutatókhoz képest például most átlagosan 243 nappal hamarabb végzik el a szürkehályog-műtéteket, és közel 14 000-rel csökkent a listán szereplő betegek száma is. Ez a csípő- és térdprotézis-beavatkozások esetében is megfigyelhető. A mutatók alapján előbbinél 2013-hoz képest most 429, utóbbinál 293 nappal rövidebb az átlagos várakozási idő, és 3000-4000-rel csökkent a betegek száma is. Hosszú távon tehát jók az eredmények, de ez az utóbbi egy év romló mutatóin és az ezt megszenvedő betegeken akkor sem segít. Már a tavalyi, közel egyéves várakozás sem volt kevés egy gerincstabilizáló műtétre, ez most még három hónappal lett hosszabb.

Jelenleg a várólista-nyilvántartás adatai alapján 27 590 beteg vár műtéti ellátásra, ami lényeges javulás ahhoz képest, hogy ez a szám öt évvel korábban még több mint 70 000 volt. Arról, hogy valójában az elmúlt egy évben bizonyos műtétek esetében nőtt a várakozók száma és a várakozási idő is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként másképp kommunikál. Májusban ugyanis Rétvári Bence parlamenti államtitkár azt hangsúlyozta: nemcsak a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent az elmúlt években. Mint mondta: a kormány 2013-ban indította el a várólista-csökkentési programot, amelyre 2017-ig összesen 17,2 milliárd forint többletforrást nyújtottak, idén ötmilliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Részletek a Magyar Nemzetben.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink