hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Diagnosztika: hat hét várakozás

Hat hetet is kell várni egy hasi CT-re vagy MRI-re, – írja a Világgazdaság a MÉRTÉK jelentésére hivatkozva.

Magyarországon a képalkotó diagnosztikai kapacitás heti óraszáma 60 ezer óra körül mozog. A vizsgálatok kétharmada közfinanszírozásból valósul meg, egyharmada pedig magánfinanszírozásból. A viszonylag kevés közfinanszírozott szolgáltató magas óraszámú, míg a magánfinanszírozásban részt vevő szolgáltatók kisebb kapacitással működnek – írja a Világgazdaság az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával készített MÉRTÉK jelentésre hivatkozva. A képalkotó óraszámok oroszlánrészét az ultrahang adja (41 százalék), ezt követi a röntgendiagnosztika (36 százalék), majd a komputertomográfia (11 százalék), a mágnesesrezonancia-vizsgálat (7 százalék) és a nukleáris medicina (5 százalék). A Világgazdaság úgy tudja, egy hasi CT-re vagy MRI-re most körülbelül hat hetet kell várni a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.

A jelentés szerint – a visegrádi országokat összevetve – a magyarországi diagnosztikai vizsgálatok többsége kevés intézményben és alacsony gépszám mellett, központosítva működik. Míg Magyarországon egymillió lakosra 11 CT- és MRI-készülék jut, addig Lengyelországban 23 gép. A CT-vizsgálatok száma Szlovákiában a legmagasabb, ott 122 vizsgálat jut ezer lakosra, míg hazánkban 92. A hazai alacsony gépszámot jelentős mértékben kompenzálja a magas kihasználtság. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy háttérbeszélgetésen azt mondta, csak attól, mert 500 milliárd forintnyi többletforrás került az egészségügybe, nem lesz jelentős változás, szemléletváltásra is szükség van.

A mostani jelentésből kiderül, az egymillió lakosra jutó CT- és MRI-berendezések számában jelentős változások mentek végbe a V4-országokban 2003 és 2013 között. Összességében minden országban nőtt a CT–MRI-géppark, de országonként igen különböző arányban. Csehország és Szlovákia közel azonos mértékben bővítette gépparkját. Lengyelország és Magyarország egymástól eltérő utat járt be a vizsgált időszakban. 2003-ban Lengyelország CT–MRI-gépparkja kisebb volt, mint Magyarországé – a lakossághoz viszonyítva –, ám Lengyelország két esztendő alatt a gyors ütemű CT–MRI-berendezések bővítésével megelőzte, majd le is hagyta hazánkat. A lengyelek tizenegy év alatt megháromszorozták gépeik számát, így jelenleg a V4-ek közt Lengyelországnak van a legnagyobb CT-MRI-gépparkja egymillió lakosra vetítve.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés