hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Jönnek az új szűrési irányelvek, az ingyenesség nem

A szaktárca nem tervezi ingyenessé tenni az összes Down-szűrési vizsgálatot, írja a Magyar Idők.

A legújabb generációs magzati genetikai vizsgálatok ingyenessé tételéért harcol egy magyarországi civil mozgalom, mert jelenleg ezekért 100-200 ezer forintot kell fizetni. A szaktárca a konkrét ügyben egyelőre nem nyilatkozik, a Down-szűrésekkel kapcsolatban viszont közölték: nem tervezik ingyenessé tenni az összes ilyen vizsgálatot, írja a lap.

A tárca egyelőre nem reagált a mozgalom felhívására, egy, kifejezetten a Down-szűréssel kapcsolatos írásbeli képviselői kérdésre azonban válaszolt a humán tárca parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence közölte: a hamarosan megjelenő új szakmai irányelv lehetővé teszi, hogy az érintett tájékoztatást kapjon a kötelező, valamint az egyéb szűrővizsgálatokról, beleértve azok hatékonyságát. Így a várandós önálló döntést tud hozni arról, hogy él-e a közfinanszírozott vizsgálatok lehetőségével, vagy igénybe veszi a magánszolgáltatók önköltséges szűréseit” – mutat rá az államtitkár.

Hozzátette, hogy a hazai gyakorlattal ellentétben a fejlett európai országok többsége nem kínál mindenki számára elérhető, ingyenes szűrési programot, Ausztriában, Franciaországban és Németországban mind a kombinált szűrés, mind a középidős genetikai ultrahangvizsgálat önköltséges (170–250 euró), és nem képezi a terhesgondozás részét.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink