hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ultrahang-vizsgálat: újabb dimenziót nyitottak

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában új távlatokat nyit a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készülék – írják a Semmelweis Egyetem honlapján.

Ez az eszköz abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja. Képes automatikusan, nagy precizitású méréseket végezni.

A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahang vizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, melyeket a készülék teljes mértékben kizár. Hasonló pontosságú mérésére képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmazunk. Ezeket a méréséket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

A készülék párizsi bemutatása után két hónappal most Magyarországon is debütál. Elsőként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján mutatják be a készüléket egy ultrahang szimpózium keretében 2014. január 27-én, 15 órakorolvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés