hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Előbb kaphatnak emelt bért az egészségügyben

Várhatóan előre hozzák az ápolók, asszisztensek és mentőápolók következő, jövő novemberben esedékes béremelését – értesült a Magyar Idők. A szakdolgozói kamara szerint azonban a fokozódó bérfeszültség oldásához és az egészségügy más ágazatokhoz képest meglévő lemaradásának csökkentéséhez egy köztes béremelésre lenne szükség.

Az orvosok, ápolók és szakgyógyszerészek a jövő hónapban már emelt összegű bért kapnak a november elsejétől hatályba lépett alapilletmény-emelésnek köszönhetően. Az egészségügyiek idei béremelése a tavaly nyári ágazati megállapodás második lépése: 2016 szep­temberében volt az első, míg a harmadik és negyedik 8-8 százalékos, kizárólag a szakdolgozókra vonatkozó emelés 2018, illetve 2019 novemberében esedékes. A lap ugyanakkor úgy értesült, hogy a jövő évi etapot várhatóan előbbre hozzák, az év első harmadára.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke úgy nyilatkozott: egy ilyen lépés is enyhítheti valamelyest a bérfeszültséget a szakdolgozók között, azt megszüntetni azonban csak a bértábla újrarendezésével lehet. Ahhoz viszont egy köztes béremelésre lenne szükség.

A helyzet ugyanis az, hogy bár a bérmegállapodás nyomán egy olyan szakdolgozói bértábla lépett hatályba, amely egyaránt figyelembe vette a pályán eltöltött időt és a végzettséget, a mindezt a fizetésekben kifejező különbség néhány hónap alatt eltűnt, amikor januártól a kormány döntésének következtében 161 ezer forintra emelkedett a garantált bérminimum. Ez ugyanis harmadára-negyedére apasztotta azt a 60-70 ezer forintot, ami egy OKJ-s végzettségű és egy diplomás, illetve egy kezdő és egy több évtizede pályán lévő ápoló fizetése között volt.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink