hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jó esély van egy köztes bérrendezésre?

A Magyar Idők úgy tudja: az elmúlt hetekben felgyorsultak az események, és immár jó esély van arra, hogy egy köztes bérrendezés is legyen az egészségügyben.

A bérmegállapodás szerint a fizetések idén novembertől emelkednek ismét. Ettől az időponttól a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 100 ezer forintos alapbéremelésre, a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók pedig bruttó 12 százalékos béremelésre számíthatnak. Idén a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek bére is emelkedik, bruttó 50 ezer forinttal.

A következő két, már beharangozott fizetésemelés 2018., illetve 2019. november 1-jén esedékes, akkortól bruttó 8-8 százalékos alapbéremelésre számíthatnak a nővérek, ápolók. A bérmegállapodást azonban nemcsak az azt tető alá hozó egészségügyi szak- és szakmai szervezetek, de az egészségügyi államtitkárság szerint is át kell dolgozni. A szakdolgozói bértábla ugyanis már nem tükrözi a tavaly júniusi bérmegállapodás során kialakított belső fizetési arányokat, ezek szinte eltűntek az általános központi bérintézkedések hatására.

A helyzet ezen a téren tovább romlik a jövő év elején esedékes újabb minimálbér- és bérminimum-emelések nyomán. Ennek az egyébként nemzetgazdasági szempontból fontos lépésnek az eredményeként a szakdolgozók 18 százaléka, mintegy 15 ezer ápoló fizetése ma már nem haladja meg a garantált bérminimumot, és az érintettek száma még nagyobb lesz a januártól esedékes újabb központi béremelés után. Vagyis az egészségügyi dolgozók elveszíthetik nehezen elért relatív előnyüket a többi ágazathoz képest. A lap információi szerint ugyanakkor az elmúlt hetekben felgyorsultak az események, és immár jó esély van arra, hogy egy köztes bérrendezés is legyen az egészségügyben.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink