hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Családbarát intézkedések a jobb egészségügyért

A jegybank 330 pontból álló csomagjában olyan javaslatok is vannak, amelyek az egészségügyet családbarát módon fejlesztenék, írja a Portfolio.

Múlt héten a MedicalOnline is részletesen beszámolt arról a 39 jegybanki javaslatról, amellyel a magyarországi egészségügyi rendszert fejlesztenék. A jegybank programja a Portfolio szerint hét másik javaslatot is megfogalmaz az egészségügyi rendszer családbarát fejlesztése érdekében:

  • Gyermekvállalást gátló betegségek megelőzése, kezelése.
  • Tájékoztató kampány az inzulinrezisztenciáról és ingyenes inzulinrezisztencia-szűrővizsgálat biztosítása a szülőképes korban lévő nők számára.
  • Mesterséges megtermékenyítés aktívabb támogatása.
  • Terhesség alatti államilag támogatott vizsgálatok körének bővítése.
  • Magzati halálozások csökkentése a terhességgondozás további fejlesztésével.
  • Védőoltások árának csökkentése.
  • Rendelési idők munkaidőhöz történő igazítása.

A gyermekvállalással kapcsolatos célzott szűrővizsgálatok bevezetése és a gyermekvállaláshoz kapcsolódó egészségügyi ellátásokban való nagyobb állami szerepvállalás hozzájárulhat az első gyermekek megszületéséhez – érvelnek a jegybank szakértői. Idézik Spéder Zsolt és Kapitány Balázs 2018-as kutatásának következtetését, miszerint a tényleges és a tervezett gyermekszámok azt mutatják, hogy a tervektől való növekvő elmaradás következtében, az életpályán előre haladva a tervek csökkentésére kerül sor.

Világszervezet becslése szerint a világon 48 millió, köztük Magyarországon mintegy 300 ezer meddő pár van. A helyzet folyamatosan súlyosbodott az elmúlt két évtizedben, és az egyik legnagyobb mértékben a középkelet-európai régiót érinti. A meddőséggel kapcsolatos problémák ugyanakkora mértékben érintik a férfiakat és a nőket: a gyermekvállalás elmaradásáért az esetek 40 százalékában a férfi, 40 százalékában a nő, míg 20 százalékában mind a két szereplő felelős akaratán kívül – olvasható az MNB programjában. Hazánkban jelenleg nem rendelkezünk pontos adatokkal arról, hogy mennyi gyermek születik mesterséges megtermékenyítés segítségével. Ennek egyik oka, hogy az egészségügyi intézmények közötti adatáramlás nem megfelelő (az adatbázisok nem kapcsolhatók össze egymással). Ezen felül a mesterséges megtermékenyítést végző intézmények tevékenységére vonatkozó adatgyűjtés nem teljeskörű - teszik hozzá.

A mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal kapcsolatos regiszterek adatai alapján hazánkban a gyermekek 4-5 százaléka születik meddőségi beavatkozás segítségével.

Hazánkban különösen magas a 40 éves kor felett végzett lombikciklusok száma, ami azt mutatja, hogy a magyar párok még akkor is szeretnének gyermeket vállalni, amikor az esélyeik már jelentősen alacsonyabbak a sikeres kezelésre.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink