hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Családtámogatás: orvosi igazolás mentesíthet a piaci kamattól

A HRPortál szerint ha az érintett házaspár igazolja, hogy a gyermekáldás egészségügyi okból maradt el, mentesülhet a piaci kamatok megfizetése alól.

A fiatal házasok gyermekvállalását segítő intézkedés júliustól lép életbe, a részleteket tartalmazó kormányrendelet kidolgozása most van folyamatban. Az EMMI a HRPortál kérdésére azt válaszolta, hogy felvetették azt a lehetőséget a kormánynak, hogy ha az érintett házaspár orvosilag igazolja, hogy a gyermekvállalás egészségügyi okból (pl. meddőség) maradt el, akkor az ügyfelek mentesülhessenek a piaci kamatok jövőbeni megfizetése alól is.

A családpolitikai csomaggal kapcsolatban a lap azt kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy mi történik abban az esetben, ha egy jogosult belép a programba, ám ezt követően kiderül, hogy egészségügyi okok miatt nem képes gyereket szülni, abban az esetben a magasabb kamatozású törlesztés fog rá vonatkozni vagy más megoldás is lesz?

Az EMMI válasza:

„Ha orvosilag igazolják, hogy a gyermekvállalás egészségügyi okból (pl. meddőség) maradt el, akkor az igénylők a járási hivatalnál méltányosságból kérelmezhetik a törlesztési feltételek elnehezülése alól mentesülést. (Ez most praktikusan a korábban felvett kamattámogatás egy összegben való visszafizetésére vonatkozik, azonban felvetettük – jelenleg döntésre vár – azt a lehetőséget is, hogy a piaci kamatok jövőbeni megfizetése alól is mentesülhessen az ügyfél.”

(forrás: HRPortál)
hirdetés

Könyveink