hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Veszélyben az önkéntes pénztárak?

A kormány egységes nemzeti pénztárt hozna létre a kormánytisztviselőknek, köztisztviselőknek és állami alkalmazottaknak, s ez kasztosodáshoz, illetve több önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezethet - állította a Magyar Szocialista Párt (MSZP). Nem tud róla, nem szerepelt a kormány előtt ilyen terv - reagált Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az ellenzéki párt szerint a terv kasztosodáshoz, illetve több önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezethet. Kovács Zoltán kijelentette ugyanakkor: a valódi magánnyugdíjpénztárakat semmi nem veszélyezteti Magyarországon.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja az MTI beszámolója szerint szerdai sajtótájékoztatóján egy levelet ismertetett, amelyet Horváth Gergely Domokos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója májusban írt önkéntes pénztárak vezetőinek. Eszerint a kormány egy úgynevezett nemzeti pénztár létrehozására készül, amely "magas színvonalú szolgáltatásaival reális alternatívát jelenthet" a piaci környezetben működő versenytársakhoz - banki, biztosítói hátterű pénztárakhoz - képest, egyszersmind "vonzó csatlakozási lehetőséget" biztosíthat a kormánytisztviselőknek, a köztisztviselőknek, a közalkalmazottaknak és az állami tulajdonú vállalatok munkavállalóinak.

A szocialista politikus szerint ez a gyakorlatban több olyan önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezetne, amelyeknek állami alkalmazottak nagy számban a tagjai. Példaként a Honvéd Egészségpénztárt említette.

A teljes cikk a Napi Gazdaság oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés