hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Várólisták helyett a betegek inkább fizetnének

A várólistás betegek megítélése szerint az 1 hónap feletti várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, így nagy részük akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elérhetőek lennének – írja a Hír6 az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. megbízásából készült felmérésre hivatkozva. Magyarországon napjainkban akár 2-6 hónapot is várni kell egy MR- vagy CT-vizsgálatra.

Kevesebb várakozás, jobb minőségű szolgáltatás

A felmérésből az is kiderül, hogy a várólistán lévő betegek az egy-két héten belüli időpontot még elfogadhatónak tartják, azonban a két hónapon túl kapott előjegyzés már elfogadhatatlan számukra.

A betegek fele a várakozás csökkentése miatt venne igénybe orvosi fizetős szolgáltatást, ezzel egyidejűleg úgy gondolja, hogy ezekhez magasabb minőség is társul.

A felmérés szerint a várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról a lehetőségről, hogy az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja magát, hiszen akkor el tudja dönteni, akar-e vagy tud-e azért fizetni. Ez az arány a magánorvost felkeresők körében még magasabb.

Az orvosok is pozitívan vélekednek

A megkérdezett orvosok több mint háromnegyede a lehetőséget hasznosnak tartja, hiszen úgy gondolja, hogy ezáltal rövidül a várakozási idő, hamarabb kézhez kapja a leletet, így gyors diagnózis születik.

Bár a betegek igényelnék a tájékoztatást a magánfinanszírozású szolgáltatásokról, az orvosok egy része úgy ítéli meg, hogy nincs probléma a várakozási idővel, más részük pedig etikai okokból nem szívesen ajánlja ezt az alternatívát betegeinek. Mivel a jelenlegi tb-finanszírozású rendszerben a vizsgálatok száma korlátozott, az orvosok úgy gondolják, hogy a jövőben nőni fog a betegek által kért önköltséges vizsgálatok száma.

A teljes cikk a Hír6 oldalán olvasható.

(forrás: Hír6)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés