hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Előzhetnek a táppénzesek az orvosnál

Nyugdíjasnak, diáknak, munkanélkülinek, gyesen lévőnek türelemre lesz szüksége a szakrendelőkben, mert az elsőbbség a táppénzen lévőké - írja a Népszabadság.

A lap úgy fogalmaz: újabb aknát tenne a Fidesz-kormány az egészségügyi szakellátás alá, amikor arra kötelezné a gyógyítókat, hogy a rendelési idejük legfeljebb 60 százalékát az aktív dolgozók soron kívüli vizsgálatára tartsák fenn. A várhatóan júliustól hatályos szabálytól azt remélik, hogy ha a táppénzen töltött összes időszak akár csak egyetlen nappal is megrövidül, az elvileg akár 2,8 milliárd forint megtakarítással is járhat. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy miután már ma is meglehetősen sokat kell várakozni a szakrendeléseken, az inaktívaknak meghagyott negyvenszázalékos rendelési időben az orvosok képtelenek lesznek megbirkózni a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a gyeses anyák és a diákok, vagyis – a kormányzati nyelvhasználatot alapul véve – az inaktívak ellátásával.

Most egy átlagos betegnek kettő-négy hetet kell várnia a diagnosztikai vizsgálatokra. A reumatológiai, kardiológiai szakrendelésekre még ennél is többet. Ez a várólista azért alakul ki, mert az ellátók minden hónapban kapnak az egészségbiztosítótól egy keretet, amely megszabja, hogy hány beteget láthatnak el. Ezt a kvótát igyekeznek az intézmények az úgynevezett előjegyzésekkel „elhasználni”. Ha többet dolgoznak, azt a biztosító nem fizeti ki, ha kevesebbet, akkor nem termelik meg a fönnmaradásukhoz szükséges pénzt. Az új szabályok – amelyek a táppénzesek, vagyis az aktívak előresorolását írnák elő – éppen ezt az amúgy is könnyen megbillenő egyensúlyt fenyegetik.

Azt az intézményvezetők is elismerik, hogy olykor valakit csak azért tartanak táppénzen, mert a baja megállapításához nélkülözhetetlen képalkotó, ideggyógyászati, kardiológiai vagy reumatológiai szakrendelésekre várniuk kell. A lapnak több járóbeteg-szakrendelő vezetője jelezte: értik a kormányzati „segítő szándékot”, de ez a megoldás egyelőre megoldhatatlan feladat elé állítja őket. Egy-egy szakrendelésen 24–30 beteget tudnak fogadni. Ám most a hetek óta sorban állókat részben beelőzik a táppénzesek, másrészt az abszolút soron kívüliséget élvező, sürgősségi ellátásra szorulók.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés