hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Van, ahol kiárazzák az ügyfeleket a piacról

Hol költenek a legtöbbet a világon egészségügyre? Hol dolgozik a legtöbb orvos és ápoló az ágazatban? És mi a helyzet a magán egészségbiztosítások díjaival? A témáról a Biztosítási Szemle közöl elemzést.

A WHO adatai szerint az USA-ban a legmagasabb az egészségügyre fordított kiadások összege a világon, amely 2010-ben a bruttó hazai termék 17,9%-ának, fejenként 8362 dollárnak felelt meg. Ennek ráadásul közel felét, 47%-át a betegek finanszírozzák. Számos országban kizárólag fizetős egészségügyi ellátás létezik, mely országok közül nem egy rendkívül szegény, mint például Kongó.

Kubában a legmagasabb az állami egészségügyi kiadások aránya az összes egészségügyi kiadáson belül, méghozzá 91,5%-os. Talán ennek tudható be az is, hogy ott a legmagasabb a világon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma, amely 67,23. Az ápolók számát tekintve azonban az észak-európai országok vezetik a listát: Norvégiában 319 ápoló jut 10 ezer lakosra, nem sokkal a nyomában Finnországgal és Dániával.

Katarban a legalacsonyabb az egészségügyi kiadások összege a világon, amely a GDP-hez mérten mindössze 1,8%, melyet Burma és Pakisztán követ. A WHO adatai szerint Burma mindössze 4 dollárt költ fejenként egészségügyre.

A Lawrence Somerset kutatási és tanácsadó cég tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban a magán egészségbiztosítási díjak mintegy 66%-kal nőttek az elmúlt évtizedben. Ezzel a szigetország a második legdrágább ország Európában a magán egészségbiztosítások tekintetében, miközben innováció terén még így is elmarad számos európai országtól – írja a Biztosítási Szemle, amelynek elemzése szerint a magán egészségbiztosítással (PMI) rendelkező brit állampolgárok több mint kétharmadának a munkáltatója kötött biztosítást. Az automatikus beléptetést előíró jogszabály életbelépése azonban befolyással lehet a munkáltatók által nyújtott szolgáltatások körére, sőt akár a magán egészségbiztosításra fordított összegeket is csökkentheti.

A tanulmány készíttetője, PMI-k piacára nemrég belépett Passport2Health vezérigazgatója és alapítója, Frank Levene szerint a PMI díjak az lemúlt évtizedben tovább emelkedtek, kiárazva ezáltal az ügyfelek nagy részét a piacról.

Az egyetlen európai ország, ahol az átlagos magán egészségbiztosítások díjai magasabbak, mint az Egyesült Királyságban, az Németország, ugyanakkor ott az emberek akár ki is szállhatnak az állami rendszerből, és a biztosítási díjak levonhatók az adóból, csökkentve ezáltal azok költségét.

A teljes elemzés a Biztosítási Szemle oldalán

hirdetés

Könyveink