2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ukrajnában meghosszabbítják a karantént

Romániában első ízben mutatták ki a koronavírus omikron variánsát olyan páciensnél, akinél nem lehetett beazonosítani a fertőzés külföldi eredetét. Nemzetközi kitekintés.

Ukrajnában az ország 24 megyéjéből már 14, és a főváros, Kijev van a sárga besorolásban, nyolc régió, köztük Kijev megye viszont még a legsúlyosabb kockázatú vörös kategóriában maradt. Kárpátalja és a dél-ukrajnai Odessza megye pedig a kettő közötti narancs kategóriában van. Denisz Smihal miniszterelnök a kormányülést megnyitva bejelentette, hogy a kormány 2022. március 31-ig meghosszabbítja a járvány tavaly tavaszi kitörése óta érvényben lévő országos karantént.

Az adaptív, azaz régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint eltérő korlátozásokkal járó óvintézkedések rendszerét nevezik karanténnak Ukrajnában. "Eszerint továbbra is érvényben marad a kötelező maszkviselés és a távolságtartás a zárt nyilvános helyeken, valamint azok a rendelkezések, amelyek szabályozzák, mely intézmények látogathatók kizárólag Covid-oltási igazolással". Ukrajnában az ország egészében érvényes az a szabály, hogy koncerteket, filmvetítéseket, edzőtermeket, bevásárlóközpontokat, szállodákat, kávézókat és éttermeket csakis oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel lehet látogatni. A kevésbé fertőzött, sárga besorolású régiókban elegendő az oltás egyik adagjának felvétele, de a magasabb fertőzöttségi szintet jelző vörös kategóriában ezt már csakis azok tehetik meg, akik mindkét dózist felvették. Ugyanez vonatkozik a felsorolt intézmények alkalmazottjaira is.

Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes szerdai tájékoztatóján arról számolt be, hogy Ukrajna hamarosan csatlakozik a Covid-igazolások globális hálózatához, amelynek tagjai elismerik egymás digitális dokumentumait, így a határátlépéshez nincs szükség más Covid-tanúsítványra. Ez lehetővé teszi majd a beoltott ukránok számára, hogy több mint 80 országba utazhassanak. Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy jelenleg a világ 52 országában ismerik el az ukrán Covid-igazolásokat.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közben arról számolt be, hogy Kijevben újabb, hamis digitális Covid-igazolásokkal kereskedő hálózatot lepleztek le. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése szerint a bűnszervezetben legalább tízen vettek részt, egészségügyi intézetek vezetői és házi orvosok. Az előzetes vizsgálat alapján havonta mintegy kétezer hamis igazolást állítottak ki, és több mint ötmillió hrivnya, azaz körülbelül 61 millió forint nyereségre tettek szert.

A kijevi városvezetés sajtóközleményében arról adott hírt, hogy eddig 5737 - tizenkét évesnél idősebb - kiskorú kapta meg a védőoltás mindkét dózisát a fővárosban, egy adagot pedig további 7887 gyermeknek adtak be. A 12-17 év közötti korosztályba tartozóknak kizárólag Pfizer/BioNTech-vakcinát adnak be. Ukrajnában szerdára az eddig azonosított fertőzöttek száma 8109-cel 3 578 557-re, az elhunytaké 356-tal 91 958-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 18 500-zal 227 283-ra csökkent. Az elmúlt napon 2280 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

*

Romániában szerdán első ízben mutatták ki a koronavírus omikron variánsát olyan páciensnél, akinél nem lehetett beazonosítani a fertőzés külföldi eredetét, ugyanis sem ő, sem a vele közvetlen kapcsolatba került személyek nem jártak az utóbbi időben más országban. A bukaresti egészségügyi minisztérium közleménye szerint szerdán három bukaresti nőnél mutatták ki a kórokozót, ezzel 11-re emelkedett a bizonyítottan omikronnal fertőzött páciensek száma Romániában. A három bukaresti nő egyike nemrég tért vissza Nagy-Britanniából, egy másik pedig közvetlen kapcsolatban áll egy Nagy-Britanniából érkezett személlyel. A 11. romániai fertőzött, egy 31 éves bukaresti nő esetében azonban a fertőzés külföldi eredetét már nem lehetett kimutatni, így a járványügyi szakemberek szerint beigazolódott, hogy az omikron változat már közösségi szinten terjed Romániában.

A kórokozót először december 4-én mutatták ki Romániában. Az első nyolc igazolt omikron-fertőzés annak a különgépnek az utasai (illetve az ő kontaktjaik) közül került ki, amellyel a bukaresti kormány november 30-án hozta vissza Johannesburgból a dél-afrikai térségben rekedt állampolgárait. Az eddigi 11 igazoltan omikronnal fertőzött román állampolgár közül tíz be van oltva, egyikük sem betegedett meg súlyosan, többségük tünetmentes, és otthoni karanténban várja a fertőzési időszak leteltét.

Romániában többnyire csak az omikronnal fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy a kórházakban kezelt koronavírus-fertőzöttek esetében végzik el a vírusvariáns beazonosítására alkalmas, időigényes és költséges szekvenciális elemzést. Románia egyébként továbbra is a járványgörbe negyedik hullámának leszálló ágában van, az országot még nem érte el a Közép- és Nyugat-Európában immár fertőzések tömegét produkáló ötödik hullám. Bár most már lassul az esetszámok csökkenése, az utolsó hét napban is 33 százalékkal kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint az azt megelőző héten. A negyedik hullám október közepén regisztrált romániai tetőzéséhez viszonyítva a mostani átlagos esetszámok 13-szor, a haláleseteké és a kórházban ápoltaké pedig 5-ször kisebbek, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig alig harmadára (639-re) csökkent.

*

A világon 272 227 565 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 330 130 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: MTI/koronavirus.gov.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink