hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A 12-18 évesek is megkaphatják a harmadik oltást

Megszületett a megállapodás a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a 12-18 éves korosztály harmadik koronavíruselleni oltásáról – mondta el az RTL Híradónak Mészner Zsófia gyermekinfektológus.

A védőoltási tanácsadó közlése szerint „ennek a hivatalos útja is valószínűleg nagyon hamarosan befejeződik”, és a 12-18 évesek, „ha egészségesek, és amennyiben szeretnék a szüleik, megkaphatják a harmadik oltásukat”.

Mészner elmondása szerint optimálisan ennek fél évvel a második oltás után van itt az ideje. A szakértő közölte, hogy fél év elteltével jelentősen csökken a mérhető ellenanyagoknak a szintje, és a harmadik oltás fontos lehet, hogy megint magasra emelkedhessen a védettségi szintjük.

Mészner Zsófia az RTL Híradónak elmondta, hogy a kicsiknek adott vakcina „szóról szóra ugyanaz az oltóanyag, mint amit a felnőttek kapnak”, annyi a különbség, hogy a gyerekeknek szánt oltásban a hatóanyag kevesebb, nekik ugyanis elegendő harmadannyi hatóanyag, mint a felnőttek oltásához.

A gyerekek oltásával kapcsolatban közölte, hogy „az első két hullám alatt azt gondoltuk, a gyerekeket ez a járvány kevésbé érinti, de azóta azonban megváltozott a helyzet”. Mészner elmondta, hogy „ahogy az újabb és újabb vírusmutációk kerülnek előtérbe, világszerte azt tapasztalják, és mi Magyarországon is, hogy a gyerekeknek is egyre nagyobb aránya betegszik meg, és a kicsik sem kivételek ez alól.”

A gyermekinfektológus elmondta, hogy az 5 és 11 évesek közül is bőven van, aki súlyos betegen akár kórházba is kerülhet, és hozzátette: jelen pillanatban is vannak lélegeztetőgépen gyerekek.

(forrás: RTL Klub)

cimkék

hirdetés

Könyveink