hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Újabb részletek az egészségügyiek nyugdíjpótlásáról

Az egészségügyért felelős helyettes államtitkár az Országgyűlés egészségügyi bizottságának számolt be szerdán a továbbdolgozók kárpótlásáról.

Cserháti Péter elmondta: a nyugdíjkorhatár utáni munka lehetőségét kérelmezők a korábbi nyugdíjukkal megegyező nettó összegű jövedelem-kiegészítésben részesülhetnek idén júliustól, amikortól a közalkalmazottak már nem kaphatnak egyszerre bért és nyugdíjat. Az új járandóság bár adóköteles jövedelem, de nem képez nyugdíjjárulék-alapot, azaz ettől senkinek sem lesz később nagyobb a nyugdíja.

Az államtitkár tájékoztatásából az tűnt ki, hogy a munkahelyi vezetők egy sajátos negatív differenciálási lehetőséget kapnak. A továbbdolgozóknak adhatnak 100 százalékos kompenzációt, de adhatnak ennél kevesebb pénzt is. Az utóbbinak ugyan nem sok értelme van, mert az így megspórolt összeget a vezetők nem használhatják más célra, más nyugdíjaskorú dolgozónak sem adhatják oda ösztönzésként, hiszen senki sem kaphat 100 százalékosnál nagyobb kompenzációt, a fel nem használt összeget pedig vissza kell utalniuk az államnak.

A helyettes államtitkár  a bizottsági ülésen úgy számolt, hogy az illetménykiegészítés forrásigénye 6-6,3 milliárd forint lesz július 1-je után.

Ezt az összeget az Egészségbiztosítási Alapból hívhatják le majd az intézmények. De, hogy oda bekerül-e ez többletként, vagy abból kell majd megspórolni, egyelőre nem derült ki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink