hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Újabb javaslatokat tett a gyógyszerészi kamara

A gyógyszerészi kamara szerint úgy kellene változtatni a gyógyszerrendelés jelenlegi gyakorlatán, hogy az orvos a jövőben is háromhavi adagot írhatna fel, de a beteg egyszerre csak egyhavit válthatna ki - olvasható a Magyar Hírlapban. 

Hankó Zoltán alelnök szerint ugyanis menet közben sok betegnél terápiát vált az orvos, így a negyedévre kiváltott készítmény, azzal együtt a köztámogatás egy része kárba vész.

A gyógyszerellátás működőképességéért írt javaslat hat pontja a patikák életben maradásáról, valamint a hatékonyság növeléséről szól. Ezek egyike a patikában készülő – úgynevezett magisztrális – gyógyszerek újbóli térnyerését emeli ki. Óvatosságra int a kamara a bioló­giai orvosságok támogatásánál. Hankó szerint itt is érvényesülnie kell az árversenynek, azzal a megszorítással, hogy ezeket az orvosságokat nem szabad helyettesíteni, mert az jelentős kockázattal járna a beteg számára. Az új pácienseknek azonban csak az alacsonyabb áron befogadott orvosságot lehetne fölírni.

A kamara gondolkodik a szeptember 1-jétől esedékes népegészségügyi adó továbbfejlesztésében is. Fölhívják a figyelmet, hogy rengeteg az olyan termék és szolgáltatás, amely az egészség hamis ígéretével kecsegtet, hatásossága azonban nem bizonyítható. A köztestület tömegessé tenné és magasabb szintre emelné a gyógyszerészi gondozást a patikákban, a személyes tanácsadást pedig protokollok szerint végeznék a munkatársak, fokozva ezzel az információk szakmaiságát. 

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés