hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Rhinolight: fényt az orrba!

Új magyar eljárás allergiás rhinitisben

Az allergiás betegek számának növekedésével és az oki kezelés bizonytalanságai miatt jelentős szerephez juthat a rhino-fototerápia. A szénanátha egyik leghatékonyabb kezelési eljárásának vélt módszer magyar találmány.

A betegség valamennyi tünetét enyhíti és nagymértékben javítja a betegek életminőségét – nyilatkozta a Rhinolight néven ismert eljárásról a szegedi feltalálócsoport vezetője, dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója. A professzortól megtudtuk: az ötletet az adta, hogy a bőrgyógyászok számos kórképben (például psoriasis, ekcéma) alkalmaznak különböző intenzitású és hullámhosszú fényt. A rhinitis allergica kezelésében azonban nem bizonyultak kellően hatásosnak a dermatológiában bevált hullámhosszak. Az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék munkatársainak bevonásával a kutatócsoportnak sikerült kidolgoznia az optimális – megfelelő intenzitású és hullámhosszú – fénytartományt. Az eredmény a nemzetközi szabadalom és a készülék, amely gyökeresen megváltoztathatja a szénanátha kezeléséről kialakult képet. Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága a módszert orvosi eljárássá minősítette.

A terápia során 310–650 nm hullámhosszú fénnyel világítanak be a beteg orrnyílásába. A látható és UV-A tartományba tartozó fény enyhe orrszárazságot okoz, ám ezenkívül más nemkívánatos következményét nem észlelték. A kezelés orrnyílásonként 3–5 percig tartó bevilágításból áll, amit hetente 2-4 alkalommal végeznek. Az eredmény az UV-A fény immunszuppresszív és toleranciát indukáló hatásán alapul. A kezelés során alkalmazott fény bizonyítottan gátolja az allergén által kiváltott hisztaminfelszabadulást a hízósejtekből, csökkenti az eozinofil sejtek interleukintermelését, továbbá apoptózist indukál az orrnyálkahártyát infiltráló sejtekben. Az elméleti háttér felderítése után várható volt a kezelés kedvező hatása, amelyet humán vizsgálatokkal kellett igazolni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csupor Dezső
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés