hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Új szerek jönnek, másképp gyógyítanak

A jövő gyógyszerei több komponensből állnak majd, amelyek egymással együttműködve több ponton avatkoznak be és kevesebb nem kívánatos hatással rendelkeznek – írja a PharmaOnline.

A rendszerbiológia elmúlt évtizedbeli eredményei kapcsán fejlődésnek indult a gén- és betegséghálózatok kutatása, és kiderült, hogy az „egy gén – egy fehérje – egy betegség – egy gyógyszer” megközelítés helyett hasznosabb, ha a gyógyszerfejlesztésben is a komplex hálózatokból indulunk ki.

Maguk a fehérje-hálózatok az evolúció során úgy fejlődtek ki, hogy robusztusak, ellenállók legyenek, azaz egy-egy ponton beavatkozva ne lehessen elrontani őket. Egyetlen gyógyszer a legritkább esetben képes úgy elérni hatást, hogy közben nem alakít ki tolerálhatatlan mellékhatásokat. Igaz ez már csak azért is, mert a „célzott szerek” sem elég célzottak, valójában több, szerkezetileg hasonló fehérjére is hatást fejtenek ki.

A hálózati szemlélet szerint tehát szignifikáns hatás eléréséhez a hálózat több pontján, többszörös célponton kell beavatkozni, azonban a mellékhatások minimalizálása érdekében csak és kizárólag a megfelelő pontokon. Fejlett számítástechnikai eszközökkel fel lehet tárni, hogy egy-egy fehérjehálózatnak (pl. az adott betegre jellemző konkrét ráktípus fehérjehálózatának) hol vannak a sebezhető pontjai, ki lehet számítani, hogy mi a célfehérjék optimális kombinációja, amelyeket együttesen célbavéve minimális mellékhatások mellett elérhető az optimális hatás – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink