hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Új fegyver a szénanátha ellen

Olcsóbb és jobb módszerrel állítottak elő és alkalmaztak szénanátha elleni vakcinát brit kutatók – írja az MTI.

Az Imperial College London és a King's College London kutatói új megközelítést alkalmaznak a szénanátha kezelésére, melyet az első tesztekben 30 páciens bevonásával próbáltak ki - számolt be róla a BBC hírszolgálata.

A szénanáthát általában antihisztaminokkal és szteroidokkal kezelik, illetve súlyos esetekben a bőr alá fecskendezett pollennel. Utóbbi eljárásnál a virágpor koncentrációját három éven át fokozatosan emelik, hogy a vele szembeni toleranciát kialakítsák a páciensnél, de a módszer igen drága.

A kutatócsoport új módszerében a polleneket a bőr másik rétegébe fecskendezik, ahol sok található az immunrendszer részét képező fehérvérsejtekből. Ez a célzott megközelítés lehetővé teszi, hogy elegendő 2000-szer kevesebb pollent befecskendezni a jelenlegi injekciókhoz képest. "Ez teljesen más út" - hangsúlyozta Stephen Till, a kutatók egyike.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatokban a páciensek fűpollenre adott allergiás válaszreakciója csökkent a vakcina alkalmazását követően. Az összesen hat injekciót kéthetes időközönként kapták meg a résztvevők. Az első pozitív eredmények után a kutatók most egy nagyobb, 90 fős tesztet indítanak el - írta a BBC.

(forrás: MTI, BBC News)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés