hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

Tudomány

Légúti allergiát okozhat a klóros uszodavíz

A klórozott uszodavíz az arra érzékeny gyerekeknél és kamaszoknál növeli a légúti allergia kialakulásának kockázatát – állapítják meg belga kutatók a Pediatrics legfrissebb számában.
Alfred Bernard, a Leuveni Katolikus Egyetem toxikológusa, a tanulmány vezetője szerint a vízben és a fölötte lévő levegőben található klórvegyületek irritálják az úszók légútjait, ezáltal hozzájárulnak a szénanátha kialakulásához, valamint az orr nyálkahártyájának gyulladásához.

„E vegyületek hatása a gyerekek és kamaszok légzőszerveire sokkal nagyobbnak, legalább ötszörösnek tűnik a passzív dohányzás hatásához képest” – jegyezte meg Bernard.

A tanulmányban 733 fiatalt vizsgáltak, akik életkora 13 és 18 év közötti volt, és akik klórvegyülettel fertőtlenített medencevízben úsztak rendszeresen. A kontrollcsoportba 114 kamasz került, akik főként rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodába jártak.

A fiatalok körében a szerzők szerint 3,3–6,6-szer nagyobb volt a szénanátha esélye, ha 100 óránál többet töltöttek a klórvegyülettel fertőtlenített uszodában, akiknél pedig az ezer órát is meghaladta az uszodában töltött órák száma, azok 2,2–3,5-szeres valószínűséggel szereztek krónikus orrnyálkahártya-gyulladást.

A rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodákban eltöltött órák száma nem befolyásolta az odajáró fiatalok asztma- és allergiakockázatát.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink