hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Új betegség születik

A korábban bizonyos mentális betegségek egyenes következményének tekintett öngyilkossági hajlam különálló betegségnek számíthat a jövőben – írja cikkében a  Népszabadság.

Az amerikai pszichiáterek tudományos társasága időről időre megjelenteti az elmekórtani betegségek diagnosztikájának gyakorlati szempontrendszerét – emlékeztet a lap. A Diagnostic Standards Manual (DSM) most megjelent ötödik verziójában van első alkalommal szó róla, hogy az öngyilkossági „viselkedés formát” önálló betegségnek kellene tekinteni. Ez egyelőre javaslat, de az Amerikai Pszichiátriai Társaság májusban zajlott San Franciscó-i konferenciája nyomatékkal ajánlja megfontolásra.

Az ilyen tudományos elhatározások mögött mindig hosszú kutatás és rengeteg tapasztalat húzódik meg. Bár sok kérdés még válaszra vár, az bizonyos, hogy az öngyilkosságra való hajlamot minden esetben azonos kóros agyi elváltozások alapozzák meg. Jellegzetes strukturális változások láthatók az úgynevezett prefrontális agykéregben, a differenciált döntések központjában. Megváltozik továbbá egy speciális neuromediátor, a „hangulatjavító” szerotonin agyi mennyisége is. Az eltérések függetlenek a mentális betegségektől, föllelhetők olyan öngyilkosok agyában is, akik semmilyen betegségben nem szenvedtek – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés