hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Trükközni kényszerülnek a pszichiátrián lakók

Kevés a költőpénz, trükközni kényszerülnek a lakók a bentlakásos intézményekben – tapasztalta vizsgálatában az ombudsman. Szabó Máté megoldásként a jogszabályi környezet felülvizsgálatát javasolta.

Jogszabályi rendelkezés alapján a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona minimum 5.700 Ft költőpénzt köteles biztosítani a gondnokság alá helyezett ellátottaknak. A bentlakók kifogásolták, hogy ezt az összeget nem emelték meg, bár az elmúlt években jelentősen megdrágultak azok a termékek, amelyeket az ellátottak vásárolni szoktak. Az intézményben élők egymás között kénytelenek csereberélni a javaikat, hogy hozzájussanak az áhított termékekhez, közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Szabó Máté kiemelte jelentésében: míg a költőpénz összege, számításának módja hosszú ideje nem változott, az ellátottak által is nagy mennyiségben fogyasztott élvezeti cikkek, mint a kávé, a dohányáru ára az elmúlt években a többszörösére emelkedett. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy igen összetett problémáról van szó, az intézményben élő emberek jövedelmeiből, juttatásaiból levont térítési díj pedig nem minden esetben fedezi az ellátás költségeit, így a költőpénzt abból már nem emelhetnék.

Az alacsony összegű költőpénz problémájának semmilyen módon nem – még hallgatólagosan sem – elfogadható megoldási alternatívája az ellátottak egymás közötti árucseréje – szögezte le jelentésében a biztos. Sokkal inkább a bentlakásos intézményben élők jövedelemviszonyaira vonatkozó teljes jogszabályi környezet átfogó felülvizsgálata, újragondolása szükséges, mert a gazdasági körülmények változásait figyelmen kívül hagyó merev jogszabályi környezet és gyakorlat veszélyeztetheti a jogbiztonsághoz való jog érvényesülését, valamint az egyenlő bánásmód követelményét.

Az alapvető jogok biztosa ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, kezdeményezze a jogszabályi rendelkezések szociális, jogi, és gazdaságossági szempontú újragondolását, a bentlakásos szakosított szociális intézményekben élő ellátottak jövedelmi és tulajdonviszonyaira, általános és speciális szükségleteik finanszírozására vonatkozó teljes jogszabályi környezet felülvizsgálatát, szükséges módosítását.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201204350.pdf  oldalon olvasható.

hirdetés

Könyveink