hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A hivatal hatalmaskodása sok volt az ombudsmannak

Az alapjogi biztos szerint sérülhetnek a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkolók jogai, mivel a parkolási társaságok jogszabályi felhatalmazás nélkül korlátozzák az igazolvány bemutatását.

Szabó Máté hivatalának közleménye szerint a biztos kezdeményezi, hogy ne lehessen mozgáskorlátozottat megbüntetni azért, mert elfelejti kitenni vagy rosszul teszi ki a szélvédő mögé az igazolványt, majd később bemutatja.

Egy panaszos a beadványában azt írta, egy hónapban csak egyszer lehet utólag bemutatni az igazolványt. A biztos megállapította, hogy nincs olyan jogszabály, amely alapján csak havonta egyszer lehetne utólag bemutatni a mozgássérült-igazolványt, ezt a korlátozást - amely sérti a jogbiztonságot - a társaság alakította ki.

Az ombudsman emlékeztetett korábbi jelentésére, amelyben kezdeményezte a mozgáskorlátozott-igazolvány utólagos bemutatására vonatkozó keret- és részletszabályok kidolgozását. Mivel ez még nem történt meg, Szabó Máté ismét felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert a jogszabályok kidolgozására.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink