hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Autista tanú védelmére kelt az ombudsman

Szabó Máté ombudsman egy autista tanú kihallgatása miatt az országos rendőrfőkapitányhoz fordult, s intézkedését kérte.

Az ombudsman szerint a rendőrök megsértették a jogbiztonság követelményét és az emberi méltósághoz való jogot azzal, hogy kihallgattak egy autista tanút, tekintet nélkül az állapotára és hozzátartozójának tiltakozására - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel.

A közlemény szerint egy nagykorú autista lány anyja fordult az alapjogi biztoshoz, miután egy büntetőeljárásban az eljáró rendőrök az adott bűncselekménnyel összefüggő kérdéseket tettek fel a lányának egy hozzátartozójával kapcsolatban.

Az anya felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy az autizmus olyan veleszületett fejlődési zavar, amely nehézséget okoz a kapcsolatteremtésben, a kommunikációban. A rendőrök ennek ellenére kihallgatták a lányt, és nem figyelmeztették arra sem, hogy hozzátartozóként nem köteles vallomást tenni. A nő méltánytalannak érezte a gondnokság alatt nem álló, de autista lányával szembeni intézkedést.

A közleményben felidézték: a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrök a feladatuk ellátásakor bárkihez kérdést intézhetnek, a válaszadási kötelezettség azonban nem korlátlan, egyes, mentességre okot adó körülmények esetén a felvilágosítás megtagadható. Így nem hallgatható ki tanúként az, akitől a testi vagy szellemi állapota miatt nyilvánvalóan nem várható helyes vallomás.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: a rendőrök eljárása nem volt összeegyeztethető a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével és az emberi méltósághoz való joggal.

Szabó Máté a hasonló esetek elkerülése érdekében arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy hívja fel az állomány figyelmét a büntetőeljárásról szóló törvényben foglaltak alkalmazásának garanciális jelentőségére.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink