hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

Gazdaság

További vita a nagyatádi kórház energiaellátása ügyében

A Medical Investments Zrt. válaszközleményére reagálva a Dalkia Energia Zrt. megerősíti korábbi nyilatkozatát.
A  Dalkia Energia Zrt. sajtóközleménye

A Medical Investments Zrt. válaszközleményére reagálva a Dalkia Energia Zrt. megerősíti korábbi nyilatkozatát, miszerint a Nagyatádi Városi Kórház üzemeltetését közbeszerzés útján nyerte el 2003-ban. A közbeszerzés feltételrendszerét az akkor még önkormányzati tulajdonú kórház – mint kiíró – határozta meg, amihez alkalmazkodva cégünk a legjobb ajánlattal nyerte el a kórház energetikai rendszerének üzemeltetését. Nagy összegű kezdeti beruházásunk révén közel 40 %-os megtakarítást értünk el a kórház energetikai költségeit illetően. Vállalt kötelezettségeinket a mai napig szerződés szerint teljesítettük, ezért minden alapot nélkülöz a felek közötti perben a Medical Investments leányvállalata által előterjesztett valamennyi követelés.
A peres eljárást megelőzően társaságunk a nem vitatott számlakövetelését felszámolási eljárás keretében próbálta érvényesíteni, amelyre vonatkozóan bírósági döntéshozatalra várunk. A Medical Investments cége – a legjobb védekezés a támadás elvét követve – perelte be társaságunkat. A perben a NagyatádMed Kft. valamennyi kereseti kérelmének elutasítását kértük a bíróságtól, és viszontkeresetet terjesztettünk elő a 172 millió forintos tartozás megfizetése iránt.

A Medical Investments által hivatkozott szakértői véleménnyel kapcsolatban a helyzet fonákságát mutatja, hogy azt ugyanaz a szakértő készítette, aki a közbeszerzési eljárás idején a kiírót képviselte szakértőként, felügyelte a kivitelezési folyamatokat, és a Dalkia Energia közbeszerzési eljárásnak megfelelő teljesítését igazolta. (E szakértő ellen emiatt etikai eljárást kezdeményeztünk az illetékes mérnöki kamaránál).

Hangsúlyozzuk, az a tény, hogy a Medical Investments – leányvállalatán keresztül – átvehette a kórház üzemeltetését, annak köszönhető, hogy azt megelőzően hosszú hónapokon keresztül a Dalkia Energia Zrt. finanszírozta a kórház életben maradását. Átmenetileg úgy tűnt, hogy reményeink nem megalapozatlanok, mivel a cég a kórház által korábban felhalmozott tartozás nagy részét – egy fizetési átütemezésről szóló megállapodás alapján – megfizette. 2008 szeptemberétől azonban a NagyatádMed Kft. – a Medical Investments leányvállalata – számlatartozásait nem rendezte. Társaságunk ez idő alatt felmerülő számlakötelezettségeinek (különös tekintettel a gázbeszerzés költségére) mindvégig határidőben eleget tett szerződéses partnerei felé annak érdekében, hogy a kórház energiaellátása folyamatos és zavartalan legyen. A szolgáltatás minőségére vonatkozóan semmilyen kifogás nem merült fel a hivatkozott időszakban a kórház részéről.

A Dalkia Energia Zrt. cégkultúrájának meghatározó eleme a szociális érzékenység, s ennek értelmében pénzügyi vitáinkat lehetőleg a betegellátás megzavarása nélkül igyekszünk megoldani. Az, hogy a Medical Investments esetében a korlátozás eszközéhez kellett nyúlnunk, a további, közel 60 általunk ellátott egészségügyi intézmény jövőbeni zavartalan ellátása érdekében történik.
 
OTS

cimkék

hirdetés

Könyveink