hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Egészségipar

Energiakorlátozás a Nagyatádi Városi Kórházban

A Dalkia Energia Zrt. közleményt adott ki, amelyben bejelenti, hogy a kórház működtetőjének nagy összegű tartozása miatt, hosszú türelmi idő után korlátozza az intézmény energiaellátását. Az üzemeltető, a Medical Investments Zrt. szintén közleményben, viszontváddal felelt.
A Dalkia Energia Zrt. sajtóközleménye

A Dalkia Energia Zrt. több mint egy év türelmi időt követően korlátozási intézkedéseket volt kénytelen bevezetni a Nagyatádi Városi Kórház egyes épületeinek energetikai ellátását illetően. A napközbeni időszakos korlátozásokat a Medical Investments Zrt. leányvállalataként működő NagyatádMed Kft. több mint 172 millió forintos felhalmozott tartozása indokolja. Érdemi fizetési hajlandóság felmutatása esetén a Dalkia Energia Zrt. azonnal feloldja korlátozási intézkedéseit.

A Dalkia Energia Zrt. közbeszerzési pályázat nyerteseként került szerződéses kapcsolatba az önkormányzati tulajdonú Nagyatádi Városi Kórházzal 2003-ban. 2008-ban a NagyatádMed Kft., a Medical Investments Zrt. leányvállalataként átvette a kórház üzemeltetését, annak szerződéses kötelezettségeivel együtt. A Dalkia Energia Zrt. hő-, használati melegvíz- és gőzszolgáltatást nyújt a kórház számára.

A NagyatádMed Kft. a szerződés alapján fennálló fizetési kötelezettségeinek 2008 szeptembere óta nem tesz eleget, így jelentős összegű, több mint 172 millió forintos tartozást halmozott fel társaságunkkal szemben. Hangsúlyozzuk, hogy az üzemeltető képviselőivel folytatott, hosszú ideje húzódó tárgyalások során társaságunk mindvégig arra törekedett, hogy a kórház működése folyamatosan biztosított maradjon, s így a betegellátás zavartalan legyen.

A Dalkia Energia Zrt. nem engedheti meg, hogy a nem fizető partnere által okozott jelentős kintlévőség miatt az általa ellátott további több száz ügyfele – közöttük több mint 60 egészségügyi intézmény – energetikai ellátása veszélybe kerüljön. A ki nem fizetett szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadásokat (különös tekintettel a gázbeszerzésre) a Dalkia Energia Zrt.-nek ugyanis folyamatosan, határidőre teljesítenie kell. Veszteségi minimalizálása érdekében a Dalkia Energia Zrt. ezért kénytelen a kórház energetikai ellátását 2009. október 12. napjától fokozatosan korlátozni. A korlátozás részleteiről társaságunk időben tájékoztatást küldött a Medical Investments Zrt., a NagyatádMed Kft., továbbá az ÁNTSZ és Nagyatád Város Önkormányzata számára.
 
Hangsúlyozzuk, hogy érdemi fizetési hajlandóság felmutatása esetén a Dalkia Energia Zrt. azonnal feloldja korlátozási intézkedéseit.

OTS


 
A Medical Investments Zrt. közleménye

A Dalkia Energia Zrt. által 2009. október 19-én kiadott sajtóközleményére reagálva: társaságunk és leányvállalata, a NagyatádMED Kft. az „üzleti jó hírnév” megsértése miatt haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket, és ezzel is kiegészíti a DALKIA Energia Zrt. ellen 2009. május 28-án a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt indított peres eljárásban leírt követeléseit, melyben különböző jogcímeken, összesen 285 810 000 Ft, bizonyítékokkal alátámasztott kártérítést követelünk a DALKIA Zrt-től.

A DALKIA Zrt. ellen Társaságunk leányvállalata azért indított pert, mert a kórház 2008. nyarán történt átvétele után - mely átvételkor egyébként több mint 200 000 000 Ft, az Önkormányzat által nem rendezett korábbi követelést is kifizettünk a DALKIA felé - átvizsgált 6 évnyi számlák világosan megmutatták, hogy a DALKIA által leszámlázott összegek álláspontunk szerint nem felelnek meg a szerződésben szereplő számításoknak, a DALKIA nem a közbeszerzés szerint teljesített a beruházások terén, emellett a DALKIA mindenféle jogalap nélkül gazdagodott, ezzel a kórháznak óriási többletterhet okozva.
 
Bizonyítékaink egy részletes szakértői anyagon alapulnak, amelyet a per beadása előtt átadtunk a DALKIA Zrt.-nek, ami részletes vizsgálat nélkül egyetlen mondatban utasította el az anyag megállapításait.
 
A DALKIA Zrt. - ahogyan saját nyilatkozatuk is írja - több mint 60 egészségügyi intézményben végez hasonló szolgáltatást, hasonló szerződések alapján.

Mindezeket a követeléseket természetesen peren kívül kívántuk a DALKIÁ-val rendezni, ám a cég közel félévnyi levelezés után sem mutatott semmiféle hajlandóságot a megegyezésre, sőt folyamatosan a nyomásgyakorlás eszközével élt, ahogyan jelenleg is teszi.

Ezután adtuk be a bíróságra követelésünket, mely bíróság 2009. október 7-én a keresetünket befogadva már tárgyalást is tartott az ügyben, következő tárgyalási napként 2010. február 9-ét tűzve ki időpontnak.
 
Ezt követően ismét mi kíséreltük meg az egyeztetést, amibe az Egészségügyi Minisztérium egyik, az egészségügyi miniszter úr által felkért államtitkárát is bevontuk. A DALKIA a tárgyalásra nyitott volt, tárgyalási időpontnak 2009. október 21-ét tűzték ki a felek.

Mindezek után a DALKIA a mai napon kiadott, fizetett sajtóközleménye csakis az egyoldalú, tendenciózus, a valós tények elrejtését célul kitűző nyomásgyakorlásra alkalmas, továbbra sem a megoldást keresi.

A Medical Investments Zrt. és hivatkozott leányvállalata továbbra is nyitott a vitás kérdések rendezésére, de úgy érezzük, hogy egy folyamatban lévő peres ügy és élő polgárjogi szerződés esetén ezt nem a nyilvánosság előtt kellene a feleknek lefolytatni.

Hangsúlyozzuk, hogy mind az egészségügyi tárcával, mind Nagyatád város vezetésével egyeztetve mindent meg fogunk tenni azért, hogy a helyzetet megoldjuk, és az egészségügyi szolgáltatást mindenféle korlátozás nélkül tovább biztosítsuk a térség betegei számára a közelgő télben.

Kovács Róbert
elnök-vezérigazgató
MEDICAL INVESTMENTS Zrt.
Országos Sajtószolgálat

cimkék

hirdetés

Könyveink