2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

A betegszervezet további inkluzív befogadóhelyeket keres

Mobilapplikáció nyújt exkluzív WC-térképet az IBD-vel élőknek

A gyulladásos bélbetegséggel (IBD) élők életminőségét támogató mobilapplikációt vezetett be a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE). Az alkalmazás az érintettek leggyakoribb problémájára reflektálva azt mutatja meg, hol található a legközelebbiillemhely. Az app használói a nyilvános WC-ken felül kizárólag számukra elérhetőlistát vehetnek igénybe. Ugyan a programhoz már számos szervezet, hivatal és kereskedelmi egység csatlakozott, további befogadóhelyek jelentkezését is várják.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, összefoglaló néven a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease, IBD) ma Magyarországon becslések szerint 60 ezer embert érintenek, de még nagyon sok a látens eset. Az IBD leggyakoribb tünete a hasmenés, amely naponta akár 8-10 alkalommal is jelentkezhet, ezért a betegek jól tudják, hogy házon kívüli programjaik szervezésekor fontos szempont az elérhető közelségben található WC. A betegszervezet ezen probléma megoldása érdekében indította el több hónapos előkészítő munka után a „Nem tudok várni!” programot. Ennek keretében egy olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amely térképen mutatja meg a betegeknek a közelben elérhető mosdókat. Ezek között akadnak nyilvános WC-k, de ajogosult felhasználók hozzáférhetnek mások számára „kulcsos” illemhelyekhez is, ha felmutatják az alkalmazásban elérhető kártyát.A kártyához csak azok a betegek juthatnak hozzá, akik a kezelőorvosuk által aláírt és pecsételt jogosultságot igazoló dokumentummal rendelkeznek és azt regisztrációkor az applikációba feltöltik, ezzel elkerülve a jogosulatlan használatot.

Jelenleg 2452 mosdó található a rendszerben országosan – ezek kávézókban, irodaházakban, állatorvosi rendelőkbentalálhatóak –, a betegszervezet további elfogadóhelyek bevonását tervezi. Ehhez kérik további helyszínek segítségét.

A kártya és az applikáció ötlete külföldi példák alapján merült fel, hasonló megoldás ugyanis már régóta működik többek közt Uruguayban, Spanyolországban és Csehországban – mondja Rácz Rita, az MCCBE elnöke. – A cél itthon is az IBD-ben szenvedő betegek mosdóhoz való hozzáférésének javítása. Nagy öröm számunkra, hogy hazánkban is nyitottak a kezdeményezésre a vállalkozások és a kormányzati szektor is. Ezúton is nagyon köszönjük a csatlakozóknak, hogy támogatják betegcsoportunkat.

További inkluzív befogadóhelyek kerestetnek

A program részeként a betegszervezet olyantovábbi befogadóhelyeket keres, akik szívesen kinyitnák a mosdójukat a kártyát és applikációt felmutatók előtt, kötelező fogyasztás vagy fizetség elvárása nélkül.A társadalmi felelősségvállalás jegyében a programhoz bármilyen intézmény csatlakozhat, aki szeretné ezt a közösséget támogatni egy biztonságos, humánus, be- és elfogadó környezet kialakításával.A programhoz való csatlakozás lehetővé teszi a jogosult betegek számára, hogy megszabaduljanak a szorongástól, félelemtől és stressztől, amellyel otthonuk elhagyásakor szembesülnek.

A programhoz csatlakozó vállalkozások megjelennek a „Nem tudok várni” alkalmazásban, és matricát is igényelhetnek, amelyet az üzletük ablakán helyezhetnek el. A matrica csak azon emberek számára jelent információt, akik ismerik a programot.

A nyilvános WC-k száma és azok elérhetősége komoly probléma az IBD-betegek körében.
Felmérések szerint a betegséggel élők számára fokozott szorongást eredményez, hogy hova tudnak mosdóba menni amikor vásárolnak, ügyeket intéznek vagy éppen a munkahelyükre utaznak, így minden nap kihívást jelent és fokozhatja a társadalmi elszigeteltséget. Mivel mindkét betegségnél sokszor előfordulhat a sürgető hasmenés, így sokan úgy döntenek, hogy inkább otthon maradnak, míg akik kimozdulnak, úgy tervezik tevékenységeiket és utazásaikat, hogy mindig legyen elérhető mosdó a közelben – mutat rá Rácz Rita.

 Csatlakozás befogadóhelyként: https://www.nemtudokvarni.hu/, a „Befogadóhelyeknek” menüpont alatt.

(forrás: Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete)
hirdetés

Könyveink