hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségipar

Tovább működteti a tapolcai kórházat a Medisyst Kft.

A korábbi nyilatkozatokkal ellentétben március elseje után is tovább működteti a tapolcai kórház-rendelőintézetet a Medisyst Kft.; erről a cég pénteken levélben értesítette a város vezetését – közölte Kovács Melinda, a tapolcai önkormányzat sajtóreferense.
Elmondta: a Medisyst Kft. által megadott új időpont április 5., azaz csak eddig az időpontig áll szándékában működtetni az intézményt. A sajtóreferens közlése szerint a Medisyst vezetése a levélben kifejezte azon reményét, hogy addig „megnyugtatóan sikerül megállapodni” a beruházások és eszközök értékéről, illetőleg a dolgozók további foglalkoztatásáról.
 
Kovács Melinda elmondta: a kórház szakszervezetétől pénteken olyan információt kapott a városvezetés, hogy ugyanezen napon levélben arról értesítette a szakszervezetet a Medisyst Kft., miszerint április 14-ig „meg kívánják szüntetni” 250 dolgozó munkaviszonyát. Erről viszont az önkormányzathoz küldött levélében nem tett említést a Medisyst vezetése – jegyezte meg a sajtóreferens.
 
Czimondorné Bakos Anna, a kórház szakszervezetének elnökhelyettese megerősítette, hogy pénteken valóban kaptak a Medisysttől egy olyan tartalmú levelet, miszerint elindítják a csoportos létszámleépítés menetét. A szakszervezeti vezető megjegyezte: jelenleg jogásszal konzultálnak, majd ezt követően azonnal tájékoztatják a tagságukat. Álláspontjuk szerint azonban a csoportos létszámleépítést a cég április 14-ig a törvényes előírások alapján már semmiképpen sem tudja végrehajtani.
 
A tapolcai kórház-rendelőintézetet működtető Medisyst Kft. tavaly november 13-án jelezte először a város vezetésének, hogy január 1-től nem kívánja tovább működtetni – gazdasági ellehetetlenülésre hivatkozva – az intézményt; az időpontot később január 31-re, majd február 28-ra módosították. A Medisyst Kft. és a város vezetése azonban több hónap alatt sem tudott megegyezni a kórház működtetésének és 250 dolgozójának az átvételéről. Ezért a kórház igazgatója, a kft. ügyvezetője február 22-én levélben közölte a város vezetésével, hogy március 1-től nem működtetik tovább az intézményt, egyben a 250 dolgozó elbocsátását helyezte kilátásba.
 
A felek közötti egyezség hiányát döntően az okozza, hogy a Medisyst nettó 380 millió forintot kér az önkormányzattól a kórháznál végrehajtott fejlesztések, felújítások fejében, míg az önkormányzat vitatja az összeg nagyságrendjét. Császár László, Tapolca fideszes polgármestere úgy nyilatkozott, hogy még mindig nem kapták meg a bizonylatok, adatok teljes körét, amelyek a Medisyst ilyen nagyságrendű igényét alátámasztanák. Mint mondta: nagyságrendnyi különbség van a fizetendő összeget illetően a felek között, s szerinte a nettó 380 millió forint bruttó 500 milliónál nagyobb kiadást jelentene az önkormányzatnak. Közölte: tovább tárgyalnak a céggel a kórház működtetése átvételének feltételeiről.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink